De paddentrek is op 10 maart begonnen en is nu bijna voorbij.

Komende dagen stoppen we met een aantal locaties. De laatste padden zijn onderweg.

Vrijdag 13 april :

We gaan alleen door met

Leidschenveen - puttenactie, Delft vd Slootsingel, Maassluis Zuidbuurt: Code 2 Starttijd 21 uur.

We zijn gestopt op alle overige locaties.

Iedereen hartelijk bedankt namens de padden, salamanders en kikkers.

Tot ziens op zaterdag 12 mei.

Uitleg code en starttijd ... meer

Op 7 maart zijn de eerste padden van dit jaar al gezien in Hoek van Holland.

meer...

Verslag voortgangVoortgang Resultaten Resultaten Foto's paddentrek Fotogalerij Het weerHet weer

Geef je op en help de padden

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) zoekt minimaal 250 mensen om op verschillende locaties deze dieren over te zetten. De locaties liggen in Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Nootdorp, Pijnacker, Vlaardingen en Ypenburg. Ook ouders met kinderen of verenigingen zijn welkom.

Je kunt je opgeven bij Geert van Poelgeest (015) 261 00 48; 06 - 33 00 17 42

per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zet op vele plekken in Delfland in de periode tussen half februari en begin april weer padden, kikkers en salamanders over tijdens de jaarlijkse voorjaarstrek van winterverblijf naar voortplantingsplaats.

Dat doet deze vereniging omdat heel veel van deze beschermde dieren in het voorjaar worden doodgereden door het (auto)verkeer.

Geschat wordt dat zonder hulp paddenoverzetters ongeveer 1.500 à 2.000 amfibieën elk voorjaar een vroegtijdige dood sterven omdat zij tijdens hun trektocht de wegen en straten oversteken. Dit aantal loopt gedurende de rest van het jaar (zomer- en herfstmigratie) op tot ca. 5.000.

De werkzaamheden houden in:

- één vaste avond per week helpen bij het overzetten
- amfibieën die op de weg of straat lopen met de hand overzetten
- levende en dode dieren tellen en noteren
- zonodig informatie geven aan passanten via een folder
- de resultaten melden

De periode en tijden:

- vanaf half februari tot begin april één avond per week
- van 19.00 (begin van de schemering) tot ± 22.00 uur
- (natuurlijk kunnen enthousiaste deelnemers of verenigingen meerdere avonden voor hun rekening nemen)

Ter ondersteuning ontvang je:

- handleiding met instructies, plattegrond en overige informatie
- folders voor belangstellenden
- zaklamp en/of reflecterend vest (beperkt beschikbaar)

Aan het einde van de actie worden de resultaten besproken tijdens de afsluitingsbijeenkomst op zaterdag 13 mei.

Lees hier over de invloed van het weer op de paddentrek

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Delft, Den Haag, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Vlaardingen en Westland.