Dinsdag 4 april 2017

De paddentrek is afgelopen.

Alle helpers hartelijk bedankt. Kom naar de Afsluiting Paddentrek.

Evaluatie en afsluiting paddentrek op zaterdag 13 mei 2017

We willen graag weten hoe de paddentrek is verlopen. We zijn benieuwd naar de ideeën. Op de afsluiting praten we verder over hoe het gegaan is, de ontwikkelingen, bekijken we de gemaakte foto's, en bespreken hoe we daar aan kunnen bijdragen. En je kunt er ook geleende spullen terugbrengen.

10:00 - 12:00, Duurzaamheidscentrum , Albert Schweitzerdreef 433, Maassluis

14:00 -16:00,  Melarium, ingang tegenover de Rotterdamseweg 418, Delft

Uitleg code en starttijd ... meer

Verslag voortgangVoortgang Resultaten Resultaten Foto's paddentrek Fotogalerij Het weerHet weer

Geef je op en help de padden

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) zoekt minimaal 250 mensen om op verschillende locaties deze dieren over te zetten. De locaties liggen in Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Vlaardingen  en Ypenburg. Ook ouders met kinderen of verenigingen zijn welkom.

Je kunt je opgeven bij Geert van Poelgeest (015) 261 00 48; 06 - 33 00 17 42

per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op www.knnv.nl/afdelingDelfland.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zet op vele plekken in Delfland in de periode tussen half februari en begin april weer padden, kikkers en salamanders over tijdens de jaarlijkse voorjaarstrek van winterverblijf naar voortplantingsplaats.

Dat doet deze vereniging omdat heel veel van deze beschermde dieren in het voorjaar worden doodgereden door het (auto)verkeer.

Geschat wordt dat zonder hulp paddenoverzetters ongeveer 1.500 à 2.000 amfibieën elk voorjaar een vroegtijdige dood sterven omdat zij tijdens hun trektocht de wegen en straten oversteken. Dit aantal loopt gedurende de rest van het jaar (zomer- en herfstmigratie) op tot ca. 5.000.

De werkzaamheden houden in:

- één vaste avond per week helpen bij het overzetten
- amfibieën die op de weg of straat lopen met de hand overzetten
- levende en dode dieren tellen en noteren
- zonodig informatie geven aan passanten via een folder
- de resultaten melden

De periode en tijden:

- vanaf half februari tot begin april één avond per week
- van 19.00 (begin van de schemering) tot ± 22.00 uur
- (natuurlijk kunnen enthousiaste deelnemers of verenigingen meerdere avonden voor hun rekening nemen)

Ter ondersteuning ontvang je:

- handleiding met instructies, plattegrond en overige informatie
- folders voor belangstellenden
- zaklamp en/of reflecterend vest (beperkt beschikbaar)

Aan het einde van de actie worden de resultaten besproken tijdens de afsluitingsbijeenkomst op zaterdag 13 mei.

Lees hier over de invloed van het weer op de paddentrek

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Delft, Den Haag, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Vlaardingen en Westland.