Datum: 
woensdag 28 november 2018 20:00
Type activiteit: 
Lezing

 

Woensdag 28 november: lezing door Philip Friskorn: “De Eksterfluisteraar, ware en onware praatjes over een intelligente vogel”

Locatie: Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8 -10, 1813 BH Alkmaar. 072-5402499. 
Aanvang 20.00 uur, einde omstreeks 22.00 uur, toegang gratis.
In de omgeving is ruim voldoende parkeerruimte.

Door veel mensen wordt de groep vogels behorende tot de kraai-achtigen met een zekere minachting bekeken. In Nederland leven zes vogels die tot deze familie behoren: de Raaf, de Roek, de Zwarte kraai, de Bonte kraai (tegenwoordig een zeldzame wintergast), de Kauw, de Vlaamse gaai en de Ekster. Vooroordelen als Eksters roeien zangvogeltjes uit of zelfs: Roeken bijten lammetjes dood en Zwarte kraaien brengen dood en verderf berusten uitsluitend op onwetendheid, vooroordelen en bakerpraatjes. Als je de groep vogels werkelijk bestudeert en je verdiept in de vele wetenschappelijke onderzoeken naar het gedrag van deze vogels zullen alle vooroordelen snel verdwijnen. Kraai-achtigen zijn zeer intelligent, zijn de mens veelal te slim af, ze kunnen tellen, zichzelf herkennen en zelfs personen herkennen. Natuurfotograaf Philip Friskorn bekijkt kraai-achtigen en met name Eksters al meer dan zestig jaar, te weten vanaf zijn elfde levensjaar. De aanleiding om een beeldverhaal samen te stellen wordt duidelijk in de loop van de lezing. De lezing begint met een korte inleiding over de in Nederland levende kraai-achtigen gevolgd door een beeldverhaal over de Ekster, de nestbouw, de jongen, het verstopgedrag, het volwassen worden en nog veel meer. Beleef het mee in “De Eksterfluisteraar”.

Philip Friskorn hoeft als spreker geen verdere introductie. De lezingen die Philip tot nog toe in Alkmaar gegeven heeft waren allemaal zeer boeiend!

Foto Philip Friskorn

 

Foto Philip Friskorn

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina