Datum: 
zaterdag 17 augustus 2019 09:14
Type activiteit: 
Excursie

 

Zaterdag 17 augustus 2019: excursie aar de Wodanseiken in Wolfheze

Deze keer geen fietstocht, maar een wandeling van ongeveer 7 km. We maken een rondwandeling vanaf station Wolfheze over een historisch landschap met grafheuvels, heide (met jeneverbes), loof- en naaldbos, beekjes en oude graslanden. In de heide van het natuurgebied Wolfheze, eigendom van Natuurmonumenten, leven volgens opgave zes reptielensoorten: de zand- en de levendbarende hagedis, adder, hazelworm en gladde slang.
Vogels: roodborsttapuit en geelgors. Het bosgedeelte is beroemd om de zogeheten Wodanseiken, het zijn eiken van enkele honderden jaren oud; de naam Wodanseiken kregen ze van de schilders van de Oosterbeekse romantische school. Deze legden de bomen al meer dan 150 jaar geleden op het doek vast. De wandeling loopt ook langs de diep uitgegraven Molenbeek die stamt uit 1550. Met het stromende water werden watermolens aangedreven. Helaas zijn door grondwaterwinning de meeste sprengen, zo ook deze beek, drooggevallen.

Niettemin is het begeleidende bos nog steeds indrukwekkend. De datum van 17 augustus is gekozen in verband met de bloeitijd van de heide. Onderweg passeren we Hotel Wolfheze waar we van de koffie etc. kunnen genieten.

Reisgegevens:
We nemen de trein van 9.14 uur vanaf station Alkmaar (9.06 uur station Alkmaar Noord), dit is de trein richting Nijmegen (stopt ook in Heiloo en Castricum). Om 10.48 bereiken we station Ede-Wageningen. Dan (snel) overstappen op de sprinter richting Arnhem die 10.51 vertrekt en om 10.57 uur in station Wolfheze aankomt. We verwachten niet later dan 18.00 uur weer terug in Alkmaar te zijn.

Excursieleider Evert Maarschall.

Graag van tevoren opgeven bij Gré Stelling: grestelling@kpnmail.nl. Tel: 072 5647600; mobiel 06 38139438. Geef bij opgave ook even je mobiele nummer door en ook of je al of niet beschikt over een dalurenkaart (zo niet dan kun je profiteren van de zgn. meereiskorting).

 

 

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina