Datum: 
zaterdag 12 mei 2018 08:44
Type activiteit: 
Excursie

 

Zaterdag 12 mei: VOORJAARSEXCURSIE naar de Zouweboezem bij Ameide

Het natuurgebied de Zouweboezem is beroemd door de aanwezigheid van de grootste purperreigerkolonie in Nederland. De Zouweboezem is een 4 kilometer lang en 300 meter smal moerasgebied tussen de plaatsen Ameide (een plaats aan de rivier de Lek) en het plaatsje Meerkerk. Het bestaat uit een boezemwatergang, vele zijsloten, uitgestrekte riet- en ruigtevegetaties en natte elzenbosjes. De boezem werd omstreeks 1385 gegraven in een voormalige kreek en diende om het overtollige water uit de polder de Vijfherenlanden (met behulp van vele molens) af te voeren naar de Lek. Behalve purperreigers broeden er nog meer moerasvogels zoals de zwarte stern, porseleinhoen, snor, bruine kiekendief en de Cetti’s zanger (Deze Cetti’s zanger hoorde ik op twee plaatsen al zingen op 11 januari, toen ik mij -Evert- aan het oriënteren was in dit natuurgebied). We fietsen vanuit Lexmond (zie onder) over de dijk langs de Lek naar het natuurgebied de Zouweboezem. Daar zetten we de wandeling te voet voort, deels over verhard pad en deels over graspaden. Er zijn meerdere kijkpunten aanwezig. De route terug gaat in overleg.

Excursieleiding: Evert Maarschall en Gré Stelling

Praktische informatie: We verzamelen om ongeveer 10.30 bij het startpunt in Lexmond bij de fiets- en verhuurwinkel “Bike totaal”, adres: Gregoriuslaan 2A, 4128 SZ Lexmond, tel. 0347-342529. Deze fietswinkel is naast de Spar (waar parkeerplaatsen zijn) en vlak bij de niet te missen NH-kerk in het centrum van het dorp.

                                                                                                   
Openbaar vervoer: De reis met openbaar vervoer (zelf uitgeprobeerd) is heel simpel: station Alkmaar (centraal), vertrek 8.44 uur (vanaf station Alkmaar Noord om 8.36 zelfde trein), r. Nijmegen. Aankomst Utrecht 9.52 uur; hier overstappen op bus 81 Arriva. Deze vertrekt om 10.04 uur van platform C2 aan de Jaarbeurszijde: te bereiken door na de poortjes de trap rechts naar beneden te nemen (wordt aangegeven op de borden). Uitstappen in Lexmond bij de halte NH-kerk. Vervoer per auto: verzamelen om 9.00 uur op de grote parkeerplaats achterkant station Alkmaar Noord.                                                                 

Opgeven: minimaal een week van tevoren bij Gré Stelling, mail: grestelling@kpnmail.nl; tel. 072 5647600, mobiel: 06 38 13 94 38. Laat weten of je een fiets wil huren en of je al dan niet met de auto gaat.

 

 

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina