Datum: 
zaterdag 19 augustus 2017 08:30
Type activiteit: 
Excursie

 

Zaterdag 19 augustus ZOMEREXCURSIE naar de zuidwesthoek van Friesland.

Dit keer gaan we fietsen in een mooi en landschappelijk afwisselend gebied van Friesland. Een tocht van ongeveer 30 km.
We starten in Stavoren en fietsen langs de IJsselmeerdijk, met aan de linkerkant allerlei kleine plasjes met rietkragen, richting Gaasterland. Onderweg voorbij het gehuchtje Laaksum, met het kleinste vissershaventje van Friesland, stappen we af om een kijkje te nemen bij de vogelkijkhut, die buitendijks, in een natuurmonument ligt. We kunnen hier in het ondiepe water steltlopers en verschillende eendensoorten zien. De oevers zijn begroeid met riet, er staat o.a. lisdodde en gewone wederik.
Bij Minserklif is een restaurant met fraai uitzicht over het IJsselmeer, een goed punt om even wat te verpozen.
Daarna gaan we via het fietspad door het Rijsterbos richting Hemelum. We komen na dit plaatsje in het merengebied en nemen het fietspad langs de oever van de Morra. Na passeren van het aquaduct bij Galamadammen fietsen we langs de andere kant van de Morra richting Koudum. In de slootjes langs het fietspad komt blaasjeskruid voor en waarschijnlijk zullen we hier in de weiden de grote zilverreiger aantreffen.
Na Koudum kunnen we het oude plaatsje Molkwerum, met een kerk uit 1850 en een middeleeuwse zadeldaktoren, even bezoeken. We fietsen een klein eindje terug en zoeken de IJsselmeerdijk weer op richting Stavoren. Links zijn nog wat drassige landjes met riet en wat lage begroeiing, waar reeën voorkomen en wie weet laat op de dijk de tapuit zich wel zien.

We verzamelen aan de achterkant van NS station Alkmaar Noord bij de grote parkeerplaats en vertrekken daar per auto om 8:30 uur. Als je een fiets wilt huren kan dat in Stavoren bij fietsverhuur Bakker, Smitstraat 16.
Tel: 06 22 37 35 98 of www.fietsverhuur-stavoren.nl. Doe dat wel een week van te voren. Dit was het oorspronkelijke idee.

Maar in verband met de vakantie van het verhuurbedrijf is het huren van fietsen iets anders geregeld. Als je nu wilt beschikken over een huurfiets kan je dat opgeven bij Gré Stelling, info onderaan dit bericht.

Het is ook mogelijk om met de boot van Enkhuizen naar Stavoren te varen. De boot vertrekt om 8:30 uur achter NS station Enkhuizen. Je bent dan om 9.55 uur in Stavoren. Boot terug om 18:10 uur.

In Stavoren verzamelen we om 10:00 uur bij restaurant "Vrouwe van Stavoren".
Auto's kunnen worden geparkeerd op het gratis parkeerterrein net voor Stavoren, een paar minuten lopen van het verzamelpunt.

Opgeven bij Gré Stelling, 072 5647600 of  06 38 13 94 38 of mail: grestelling@kpnmail.nl met vermelding van je mobiele nummer. Laat ook even weten of je mee wilt rijden.

Grote zilverreiger, foto Jan Stok

Grote zilverreiger, foto Jan Stok

Georganiseerd door: 
Contactpersoon: 
Gré Stelling, mail: grestelling@kpnmail.nl of telefoon: 072-5647600 of 06 38 13 94 38
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina