Datum: 
zaterdag 28 september 2019 13:30
Type activiteit: 
Lezing

 

Lezing door Peter van Bragt op zaterdag 28 september in de Helderse Vallei
De Autochtone Mariene Fauna: en wat verandert er met klimaatschuivers en bioglobalisering?


Peter H. van Bragt is een bioloog die sinds 1979 duikt. Hij heeft ruim 4200 duiken gelogged, is duikinstructeur en actief onderwaterfotograaf vanaf zijn eerste duikseizoen. Peter heeft een passie voor de biodiversiteit van het koude zeewater van Noord-west Europa. Zijn speciale interesse gaat uit naar de dynamiek in onze mariene fauna en met name die van de hier aangetroffen soorten zeenaaktslakken waarover hij diverse publicaties heeft geschreven en landelijke bekendheid geniet. Tevens beheert hij de website www.blauwtipje.nl waar veel informatie over de Nederlandse zeenaaktslakken is te vinden.

Hij is nauw betrokken bij Stichting ANEMOON (www.anemoon.org). Deze organisatie richt zich op de monitoring van de Nederlandse mariene biodiversiteit. Regelmatig schrijft Peter hiervoor columns op www.naturetoday.nl. Hier worden regelmatig spectaculaire bijzondere waarnemingen van sportduikers gemeld. Vaak betreft het de waarnemingen van nieuwe soorten planten en dieren op onze kust. Zelf heeft Peter o.a. diverse sponzen en zeenaaktslakken als eerste in Nederland aangetroffen en beschreven. Jaarlijks organiseert hij cursussen op het gebied van onderwaterbiologie en digitale onderwaterfotografie.

Hij heeft al op veel plaatsen in wereld gedoken: van Antarctica tot de Lofoten (noord Noorwegen) en van de U.S.A. tot aan de Filippijnen en Mauritius en op heel veel plaatsen daartussenin. Maar ondanks al die buitenlandse duikreizen blijft iedere duik in het Nederlandse zoute en zoete water hem nog steeds verwonderen.

In een middagvullend programma gaat hij ons meenemen in een gedetailleerde ontdekkingsreis door de Nederlandse zoute wateren. Hij schetst een overzicht van de diverse groepen en soorten planten en dieren die hier voorkomen. Maar het verhaal beperkt zich niet tot een opsomming van de soorten. De presentatie heeft drie opeenvolgende thema’s: wat zijn de autochtone Nederlandse mariene zeedieren; wat zijn de invloeden die klimaatverandering hier op heeft; en tenslotte wat zijn de gevolgen van bioglobalisering op de soorten die we langs onze kust onderwater kunnen aantreffen.

Datum: 28 september 2019
Locatie: Bezoekerscentrum “ De Helderse Vallei”. Aanvang: 13.30 uur.
Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder

Gewone slibanemoon, foto P.van Bragt

Gewone slibanemoon, Sagartia troglodytes, foto Peter van Bragt

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina