Datum: 
zaterdag 20 juni 2020 10:00
Type activiteit: 
Natuurstudie

 

LANDELIJKE GRASSENDAG 2020 AFGELAST

De landelijke grassendag van 20 juni 2020 in Nijmegen is helaas afgelast in verband met de coronavirusepidemie.
Deze grassendag wordt een jaar uitgesteld en vindt doorgang op een zaterdag in juni 2021, mits de omstandigheden ten aanzien van het coronavirus zijn verbeterd.
De definitieve datum wordt binnenkort vastgesteld en zal vervolgens op deze webpagina bekend worden gemaakt.
Vanaf maart 2021 kunt u zich dan via deze webpagina aanmelden voor de Grassendag 2021 in Nijmegen.

Zie: https://www.knnv.nl/werkgroep-grassen-en-schijngrassen/activiteit/landel...

KNNV Landelijke Grassendag, zaterdag 20 juni 2020

Wat zijn grassen? Hoe herken je ze? Wat is een gras en wat niet? Hoe zit het met de wederzijdse afhankelijkheid tussen grassen en mensen? En hoe heeft die zich ontwikkeld?
Het antwoord op deze en andere vragen krijg je op de tweede Landelijke Grassendag. Deze studiedag organiseert de KNNV in samenwerking met de KNNV-afdeling Nijmegen op zaterdag 20 juni. Ditmaal nabij en in natuurgebied de Stadswaard te Nijmegen.

Heb je belangstelling voor planten en wil je je verdiepen in de wereld van grassen? Dan biedt de Grassendag jou een uitgelezen kans. Aan het einde van deze studiedag is jouw kennis over grassen verrijkt. Daarbij heb je niet alleen antwoord gekregen op voornoemde vragen. Ook is je vaardigheid in het determineren van grassen aangescherpt, of kun je aan de hand van de Heukels’ Flora of de Veldgids Nederlandse Flora zelf beginnen met het determineren van grassen.

Het ochtendprogramma bestaat uit een lezing van Norbert Peeters over de domesticatiegeschiedenis van grassen en uit een inleiding in de grassenkunde en het gebruik van een flora, door Gerard Dirkse.

Er is ook demonstratiemateriaal aanwezig dat je bij aanvang, in de pauze en bij de afsluiting van het ochtendprogramma kunt bekijken.

Stadswaard, Nijmegen
Stadswaard, Nijmegen

Na de lezingen en de lunch ga je onder leiding van kundige gidsen op zoek naar grassen in de Nijmeegse Stadswaard. Een Heukels’ Flora (uit 2005 of de recente 24e editie) en/of de Veldgids Nederlandse Flora (KNNV) en een loep (met vergroting 10x of 15x) komt daarbij goed van pas. Vergeet deze dus niet mee te nemen! Na de excursie sluiten we gezamenlijk af om 16.00 uur.

Het ochtendprogramma en de gezamenlijke afsluiting worden gehouden in De Lindenberg Huis voor de Kunsten, in het centrum van Nijmegen. Natuurgebied de Stadswaard ligt op 10 minuten loopafstand van deze locatie.
De kosten voor deelname aan de Landelijke Grassendag bedragen 15 euro. Dat is inclusief koffie, thee en een gezamenlijke lunch. 

Kamgras, foto Herman Pols
Kamgras, Cynosurus cristatus, foto Herman Pols

 

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina