Datum: 
zaterdag 26 januari 2019 13:30
Type activiteit: 
Lezing

 

Marinco Lefevere en Klaas Bart houden een lezing over IJsland.

Zaterdagmiddag 26 januari 2019 in het bezoekerscentrum “De Helderse Vallei”. 
Aanvang: 13.30 uur. Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder

 IJSLAND

De schoonheid van het IJslandse landschap is groots en uniek. Het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan. De invloed van de mens op het landschap is gering en de ruige natuur en de rust overheerst. Vulkanisme, ijs, wind en water hebben IJsland gevormd tot een paradijs voor natuurliefhebbers. IJsland heeft geisers, tafelbergen, kraters en kratermeren, watervallen, fjorden, kusten, zwarte stranden en gletsjers.
Maar er is meer. In IJsland komen een aantal vogelsoorten voor die je alleen daar kunt zien. Zoals de Harlekijneend en de IJslandse Brilduiker. Ook komen er soorten voor die een Noordelijk verspreidingsgebied hebben zoals het Alpensneeuwhoen en de Giervalk. De zeevogelkolonies waar Noordse Stormvogels, Alken, Zeekoeten, Dikbekzeekoeten en Papegaaiduikers broeden mogen ook niet onvermeld blijven.

Wij, Klaas Bart en Marinco Lefevere, hebben IJsland in 2013 bezocht.
Tijdens onze lezing laten wij U genieten van het spectaculaire IJslandse landschap.
In Landmannalauger wandelden wij tussen de gekleurde rhyolietbergen. In Jökulsárlón zagen wij IJsbergen in een gletsjermeer drijven omringd door rondvliegende Noordse sterns en Drieteenmeeuwen. Terwijl een sneeuwgors op een ijsschots een liedje zong legden wij dit tafereel voor u vast.
Ook vertellen wij wat over de geologie en het vulkanisme wat alom aanwezig is op IJsland. Wij laten spuitende geisers, kolkende modderpoelen zien en vreemd gekleurde solfatare velden.
Maar ook komen de vogels aan bod die op IJsland voorkomen. Vogels die je in de winter sporadisch in Nederland ziet, broeden in IJsland en zijn daar in zomerkleed te bewonderen!

De lezingen is vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt erg gewaardeerd.
Op de website: www.deheldersevallei.nl vindt u onder het kopje “contact” informatie over de route en over de mogelijkheid van openbaar vervoer.

Marinco Lefevere en Klaas Bart: IJsland

 

Georganiseerd door: 
Contactpersoon: 
Tineke Broersen, cabroersen@gmail.com
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina