zaterdag 24 juni 2017

 

Verspreidingsatlas wantsen: doe mee!

Er zijn in Nederland 641 soorten wantsen bekend. De meeste daarvan zijn kleinere soorten waarbij het soms lastig is om ze op naam te brengen. Er zijn echter ook een aantal families waarin voornamelijk wat grotere hun plaats hebben.
In deze negen families zitten nog altijd 86 soorten. Van deze groep wantsen moet over twee jaar een verspreidingsatlas verschijnen. Om het verspreidingsbeeld zo goed mogelijk te krijgen is daarvoor een wantsenproject gestart.
Dit is een samenwerkingsverband tussen EIS kenniscentrum insecten, de Entomologische vereniging, de twee jeugdbonden voor natuurstudie en waarneming.nl. Via de website van waarneming.nl kunnen foto's van alle gevonden wantsen met vermelding van de vindlocatie worden doorgegeven.
Enkele Nederlandse deskundigen beoordelen of het een juiste determinatie betreft en geven vervolgens een goedkeurende stip op de kaart van Nederland waarmee de atlas weer een stukje verder af is.

Op de site van waarneming.nl staat onder het kopje projecten bij het wantsenproject een uitgebreide beschrijving van alle 86 soorten waar het bij deze inventarisatie om gaat. Ook kun je op de site zien of jouw wants op een nieuwe plek gevonden is en waar je verder moet zoeken om aanvullingen op de wantsenkennis te geven.

Ook nuttig: www.eis-nederland.nl, en voor veldtabellen www.eis-nederland.nl/veldtabellen.

Contactpersoon wantsenproject voor KNNV Alkmaar-Den Helder: Wilbert Kerkhof, kerkhof01@hetnet.nl

Veel succes met zoeken!

Op 18 juni was er wantsen-excursie naar het Zwanenwater. Voor het excursieverslag: klik hier.

Bessenschildwants, foto Wilbert Kerkhof

Bessenschildwants, Dolycoris baccarum, foto Wilbert Kerkhof
Meer weten over de bessenschildwants? Klik hier.

Gewone kielwants, foto Wilbert Kerkhof

Gewone kielwants, Elasmucha grisea, foto Wilbert Kerkhof
Meer weten over de gewone kielwants? Klik hier.

Deel deze pagina