maandag 8 oktober 2018

 

Week van de Veldbiologie, van 5 tot en met 14 oktober

Alles heeft een week tegenwoordig! De week - nou ja, iets langer dan een week - van 5 tot en met 14 oktober 2018 is uitgeroepen tot de Week van de Veldbiologie. Dat betekent dat er overal in het land van alles wordt georganiseerd om mensen uit te nodigen kennis te maken met veldbiologie en om mee te doen.
Bij KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder is het eigenlijk altijd Week van de Veldbiologie.
Kijk maar naar het gewone programma van deze week. Wie zin heeft om mee te doen is van harte welkom!

Inmiddels is die week weer voorbij. We kijken terug op een week met prachtig najaarsweer die afgesloten werd door een zomers weekend waarop iedereen op zondag kon genieten van de vrolijke paddenstoelendag.

Zaterdag 6 oktober NAJAARSEXCURSIE op strand bij PettenOnder leiding van Trudy Kühne, coördinator van de strandwachtgroep Petten, gaan we zoeken wat er op strand bij Petten aan bijzondere schelpen, zeewieren en andere aanspoelsels is te vinden. We beginnen de excursie met een bezoek aan het informatiecentrum “Zand tegen Zee”. We worden daar ontvangen met koffie/thee en krijgeneen korte lezing en filmpje over de historie van de Hondsbossche Zeewering en de huidige kustverandering.Daarna gaan we met Trudy het strand op, waar ze iets zal vertellen over het werk van de strandwachtgroepen. Aan het eind van de excursie gaan we in het strandpaviljoen (afhankelijk van het weer, binnen of buiten) de vondsten bekijken en proberen die bijvoorbeeld aan de hand van determineertabellen op naam te brengen. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats bij het informatiecentrum: Strandweg 6, 1755 LA Petten. Om ongeveer 11.15 uur begint de strandexcursie. Bij het informatiecentrum willen ze weten met hoeveel deelnemers we zullen komen, Daarom graag tot een week van tevoren opgeven bij Gré Stelling grestelling@kpnmail.nl.

Dinsdag 9 oktober: Mossenwerkgroep
Op dinsdagavond 9 oktober starten de determinatieavonden van de Mossenwerkgroep weer. Iedere dinsdagavond komen we om 19.30 uur bij elkaar in een zaaltje in de flat Molenzicht aan de Honthorstlaan. Met microscopen en determinatiewerken proberen we meegebrachte vondsten op naam te brengen. Kom gerust een keer kijken.
Info bij Pieter Korstanje, vbs@regioalkmaar.knnv.nl

Dinsdag 9 oktober: Dinsdaggroep
09/10 Vogels kijken bij de Putten, starten bij de 1e parkeerterrein.
Info: Jannie Nijman, j.nijman66@upcmail.nl

Woensdag 10 oktober: Woensdaggroep
10/10 Den Oever, Wieringen, vogelexcursie o.l.v. Auke Burrie.
Om 11.00 uur in de haven aldaar, hoogwater in Den Oever om 10.35 uur.
Info: Marian van der Laan - mavdlaan@gmail.com

Vrijdagmiddag 12 oktober: 13:00 uur, Egmond aan Zee, Mossenwerkgroep
We starten deze excursie met een bezoek aan de begraafplaats. Begraafplaatsen hebben soms een rijke mosbegroeiing. Als we hier zijn uitgekeken duiken we bos en duin in. Parkeren en verzamelen op de hoek Watertorenweg/Voorstraat. Info bij Pieter Korstanje, vbs@regioalkmaar.knnv.nl

Zaterdag 13 oktober: excursie Paddenstoelenwerkgroep de Noordkop naar de Staatsbossen van Schoorl
We gaan vandaag naar de omgeving van de Oude Baaknolweg. Hier zijn nog restanten te vinden zijn van het zeldzame korstmosdennenbos. Kans op (Rode Lijst) soorten als de Gele ridderzwam, Witbruine ridderzwam en div. (vezel)truffelsoorten. Vertrek om 10:30 uur vanaf restaurant de Bokkensprong. 
Info: Martijn Oud, 06 29 29 90 52, mnaj.oud@ziggo.nl

Zondag 14 oktober: excursie Strandwerkgroep naar Gorishoek (Tholen)
Vertrek uit Alkmaar om 10.00 uur, aanmelden bij Henk Witte; witte43@gmail.com
Verzamelen bij station Alkmaar-Noord, ingang oostzijde.
Duur excursie van 12.00 tot 15.00 uur.

Zondag 14 oktober: Paddenstoelendag in de Schaapskooi in Bergen
Ieder jaar een terugkerend festijn: de Paddentoelendag bij de Schaapskooi.
KNNV Alkmaar-Den Helder is natuurlijk weer aanwezig. Klik hier voor meer informatie.

 

Deel deze pagina