Wantsenproject

In 2017-2018 wordt het landelijke atlasproject wantsen georganiseerd. In 2019 moet dit leiden tot de publicatie van het vijfde en laatste deel in de wantsenatlas van Nederland. 

Waarnemingen van alle soorten zijn welkom maar het project richt zich vooral op de soorten van tien families: Pyrrhocoridae (vuurwantsen), Stenocephalidae (wolfsmelkwantsen), Coreidae (randwantsen), Alydidae (kromsprietwantsen), Rhopalidae (glasvleugelwantsen), Thyreocoridae (viooltjeswantsen), Cydnidae (graafwantsen), Scutelleridae (pantserwantsen), Pentatomidae (schildwantsen) en Acanthosomatidae (kielwantsen).

De 86 soorten die tot deze families behoren kunnen op naam gebracht worden met de Veldgids wantsen (Aukema et al. 2016). Dit boekje wordt tijdens excursies gratis uitgedeeld of is te bestellen via EIS voor 5 euro (exclusief verzendkosten). Soorten van de families Thyreocoridae (viooltjeswantsen), Cydnidae (graafwantsen), Scutelleridae (pantserwantsen), Pentatomidae (schildwantsen) en Acanthosomatidae (kielwantsen) kan je ook op naam brengen met de soortzoeker Schildwantsen. 

Je kan natuurlijk ook gewoon je waarneming invoeren als 'wants spec.'.
Andere waarnemers kijken dan naar je foto en vertellen je wat het is. 

Voor wie meer wil leren van wantsen worden excursies georganiseerd die aangekondigd worden via de nieuwsbrief Tentakel (aanmelden via eis@naturalis.nl) en via het forum over wantsen. 

Het wantsenproject is een samenwerking van EIS Kenniscentrum insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging, de jeugdbonden voor natuurstudie en Waarneming.nl en is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Van der Hucht De Beukelaar Stichting en Bij12. 

Zie ook https://waarneming.nl/wantsen/index.php

Bessenschildwants, foto Wilbert Kerkhof

Bessenschildwants, Dolycorus baccarum, foto Wilbert Kerkhof
Meer weten over de bessenschildwants? Klik hier.

Deel deze pagina