Mossenwerkgroep

Coördinator: Pieter Korstanje - vbs@regioalkmaar.knnv.nl
U bevindt zich hier: home→werkgroepen→mossenwerkgroep

Voor de meest actuele informatie: klik hier voor Mossig Nieuws 4. 

De komende weken zijn er geen avondbijeenkomsten van de mossenwerkgroep.
De eerstvolgende bijeenkomst is op 23 januari 2018, 19:30 uur, Honthorstlaan

Mossenwerkgroep gaat weer beginnen

In het winterhalfjaar is de Mossenwerkgroep actief. Het afgelopen seizoen, 2016-2017, was een actief mossenseizoen. Er zijn tien inventarisatie-excursies georganiseerd. Een record! Er zijn met name ‘witte hokken’ bezocht. Dit zijn gebieden waarvan nog maar weinig waarnemingen bekend zijn.
In totaal zijn ruim 440 waarnemingen gedaan. Hiervan waren 270 waarnemingen zgn. eerste waarnemingen van een soort in een kilometerhok. Een mooie oogst van een seizoen mossen inventariseren. Alle waarnemingen zijn doorgeven aan de Verspreidingsatlas.

Mossenwerk in de winter

De Mossenwerkgroep organiseert al jaren gedurende het winterseizoen iedere dinsdagavond een determinatieavond. Met behulp van microscopen en dikke naslagwerken worden meegebrachte mossen op naam gebracht. Verder worden er ieder jaar enkele excursies georganiseerd. 

BLWG

Alle mossenvondsten die de werkgroep op naam brengt worden doorgegeven aan de landelijke Bryologische en Lychenologische werkgroep (BLWG). De BLWG is op dit moment bezig met een mossenatlas, waarbij alle waarnemingen welkom zijn. De BLWG organiseert tevens in het hele land mossen-excursies.
Meer informatie over de BLWG is te vinden op hun uitstekend verzorgde website: www.blwg.nl

Determinatieavonden winter 2017-2018  

De Mossenwerkgroep begint op dinsdag 10 november 2017 weer, iedere dinsdagavond in het kantoortje in de Honthorstlaan op de begane grond van flat Molenzicht. Dit is de meest noordelijke flat aan deze weg. (Mocht de deur dicht zijn, tik maar even op het raam van de ruimte waar we zitten). We beginnen om 19:30 uur. Breng mossen en microscopen mee! Naast de determinatie-avonden komen er deze winter ook weer interessante excursies.

Gewoon thujamos, foto Michel Rühland
Gewoon thujamos, Thuidium tamariscinum, foto Michel Rühland
Meer weten over gewoon thujamos? Klik hier.

Deel deze pagina