Coördinator: Martijn Oud -  mnaj.oud@chello.nl

U bevindt zich hier: home→werkgroepen→paddenstoelenwerkgroep

Excursies: zie onderaan deze pagina en in de agenda.

Excursieverslagen, waarnemingen: op deze pagina bij de desbetreffende excursie.

Uitgangspunten paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop"

De  leden van paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop" verdiepen zich in de mycoflora van onze regio.
Deze werkgroep is opgericht door een aantal NMV-leden die tevens aangesloten zijn bij KNNV-afdeling Regio Alkmaar. Werkgebied: Noord-Holland, voor zover gelegen boven het Noordzeekanaal.
De excursies, die regelmatig georganiseerd worden, hebben als doel:

A. De interesse in de mycologie te stimuleren en de bestaande kennis te vergroten.

B. Onderzoek te verrichten om de verspreiding van paddenstoelen beter in kaart te kunnen brengen.

C. Het publiceren van onderzoek voor:

1) Advies in natuurvriendelijk beheer
2) Nieuwe kennis in mycologische vraagstukken

Algemene informatie paddenstoelenwerkgroep

Alle excursies vertrekken in principe om 10.30 uur, tenzij anders is vermeld, en eindigen om ongeveer 16.00 uur, afhankelijk van het enthousiasme en de hoeveelheid paddenstoelen. Als bij excursies OPBELEXCURSIE staat wil dat zeggen dat deelnemers de excursieleider de avond voor de excursiedatum tussen 18.00 en 20.00 uur moeten bellen om zich aan te melden i.v.m. vervoer. Onder slechte omstandigheden kan de excursieleider besluiten om de excursie niet te laten plaatsvinden of naar een ander gebied te verplaatsen.

1. Van de deelnemers aan excursies van de Paddenstoelenwerkgroep wordt verwacht dat zij zich aan de aanwijzingen van de excursieleider(s) houden. Het verzamelen van paddenstoelen voor nadere studie dient zo bescheiden mogelijk te gebeuren; eventueel losse en niet verder benodigde exemplaren worden liefst onopvallend in het terrein teruggeplaatst. Er worden geen paddenstoelen verzameld voor consumptie. Er wordt van uit gegaan dat deelnemers zich conformeren aan het plukstandpunt van de Nederlandse Mycologische Vereniging, www.mycologen.nl

2. In principe zijn de excursies, in overleg met de excursieleider, voor iedereen toegankelijk.
Deelname geschiedt volledig op eigen risico.

3. Van de excursieleider(s) wordt verwacht dat hij/zij zelf voor de benodigde vergunningen zorgen. De excursie-deelnemers geven de namen en bijzonderheden van de eventueel voor nader onderzoek meegenomen paddenstoelen door aan de coördinator. Hiervan wordt een soortenlijst samengesteld en doorgestuurd naar de excursie- deelnemers en naar de KNNV-Alkmaar.

4. De coördinator stuurt aan het eind van het jaar alle waarnemingen op naar de provinciaal coördinator van de NMV.

Programma excursies paddenstoelenwerkgroep januari - april 2017

Zaterdag 28 januari. Excursie paddenstoelenwerkgroep, op zoek naar de winterpaddenstoelen, o.a. kelkzwammen. Verzamelen om 10:30 uur bij de Kattenberg aan de westkant van de Kennemerstraatweg schuin tegenover landhuis Nijenburg. Opbelexcursie in verband met eventuele extreme weersomstandigheden.
Tel. 06 29 29 90 52, leiding Martijn Oud. Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier

Zaterdag 22 april. Excursie paddenstoelenwerkgroep naar het Geestmerambacht. Verzamelen om 10:30 uur aan de noordkant van station Alkmaar centraal of om 11:00 uur op parkeerplaats “Vlasgat” aan de Koedijker kant van het Geestmerambacht. Onze aandacht zal vooral uitgaan naar de exclusieve voorjaarspaddenstoelen waar dit gebied zijn reputatie aan ontleent!
Leiding Martijn Oud. Opbelexcursie i.v.m. vervoer, tel. 06 29 29 90 52.

Overzicht inventarisaties paddenstoelenexcursies augustus-november 2016

Zaterdag 27 augustus: excursie naar landgoed Elswout te Overveen

Zaterdag 10 september: excursie naar het Heilooërbos

Zaterdag 17 september: excursie naar de staatsbossen van Schoorl

Zaterdag 24 september: Europese dag van de paddenstoel
Voor de waarnemingen van deze dag: klik hier.

Zaterdag 1 oktober: excursie Ilperveld

Zaterdag 8 oktober: excursie Robbenoordbos

Zaterdag 15 oktober: excursie naar kasteelpark Nyenrode te Breukelen

Zaterdag 29 oktober: excursie naar het Kennemerstrand

Zaterdag 5 november: excursie naar de zeereep van het Zwanenwater
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.
Voor een extra excursieverslag: klk hier.

Zaterdag 12 november: excursie naar de oude kleidijken van de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder

Zandaardtong, foto Martijn Oud
Zandaardtong, Geoglossum arenarium, foto Martijn Oud
Waargenomen in het Zwanenwater op 5 november 2016.
Meer weten over de zandaardtong? Klik hier.

Ascomyceten op mest

Kees Roobeek heeft in de duinen van Kennemerland tien jaar lang onderzoek gedaan naar ascomyceten op mest.
Het verslag is onderaan deze bladzijde te vinden.