Paddenstoelenwerkgroep

Coördinator: Martijn Oud - mnaj.oud@ziggo.nl (Let op, dit is een nieuw mail-adres, per 15 november 2017.)
U bevindt zich hier: home→werkgroepen→paddenstoelenwerkgroep

Excursies: zie onderaan deze pagina en in de agenda.
Excursieverslagen, waarnemingen: op deze pagina bij de desbetreffende excursie.

Uitgangspunten Paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop"

De  leden van Paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop" verdiepen zich in de mycoflora van onze regio.
Deze werkgroep is opgericht door een aantal NMV-leden die tevens aangesloten zijn bij KNNV-afdeling Regio Alkmaar. Werkgebied: Noord-Holland, voor zover gelegen boven het Noordzeekanaal.
De excursies, die regelmatig georganiseerd worden, hebben als doel:

A. De interesse in de mycologie te stimuleren en de bestaande kennis te vergroten.

B. Onderzoek te verrichten om de verspreiding van paddenstoelen beter in kaart te kunnen brengen.

C. Het publiceren van onderzoek voor:

1) Advies in natuurvriendelijk beheer
2) Nieuwe kennis in mycologische vraagstukken

Algemene informatie Paddenstoelenwerkgroep

Alle excursies vertrekken in principe om 10.30 uur, tenzij anders is vermeld, en eindigen om ongeveer 16.00 uur, afhankelijk van het enthousiasme en de hoeveelheid paddenstoelen. Als bij excursies OPBELEXCURSIE staat wil dat zeggen dat deelnemers de excursieleider de avond voor de excursiedatum tussen 18.00 en 20.00 uur moeten bellen om zich aan te melden i.v.m. vervoer. Onder slechte omstandigheden kan de excursieleider besluiten om de excursie niet te laten plaatsvinden of naar een ander gebied te verplaatsen. 

1. Van de deelnemers aan excursies van de Paddenstoelenwerkgroep wordt verwacht dat zij zich aan de aanwijzingen van de excursieleider(s) houden. Het verzamelen van paddenstoelen voor nadere studie dient zo bescheiden mogelijk te gebeuren; eventueel losse en niet verder benodigde exemplaren worden liefst onopvallend in het terrein teruggeplaatst. Er worden geen paddenstoelen verzameld voor consumptie. Er wordt van uit gegaan dat deelnemers zich conformeren aan het plukstandpunt van de Nederlandse Mycologische Vereniging, www.mycologen.nl

2. In principe zijn de excursies, in overleg met de excursieleider, voor iedereen toegankelijk.
Deelname geschiedt volledig op eigen risico.

3. Van de excursieleider(s) wordt verwacht dat hij/zij zelf voor de benodigde vergunningen zorgen. De excursie-deelnemers geven de namen en bijzonderheden van de eventueel voor nader onderzoek meegenomen paddenstoelen door aan de coördinator. Hiervan wordt een soortenlijst samengesteld en doorgestuurd naar de excursie- deelnemers en naar de KNNV-Alkmaar.

4. De coördinator stuurt aan het eind van het jaar alle waarnemingen op naar de provinciaal coördinator van de NMV. 

Programma excursies Paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop", 2017

Zaterdag 28 januari. Excursie Paddenstoelenwerkgroep, op zoek naar de winterpaddenstoelen, o.a. kelkzwammen. Verzamelen om 10:30 uur bij de Kattenberg aan de westkant van de Kennemerstraatweg schuin tegenover landhuis Nijenburg. Opbelexcursie in verband met eventuele extreme weersomstandigheden.
Tel. 06 29 29 90 52, leiding Martijn Oud.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier

Zaterdag 22 april. Excursie Paddenstoelenwerkgroep naar het Geestmerambacht
Verzamelen om 10:30 uur aan de noordkant van station Alkmaar centraal of om 11:00 uur op parkeerplaats “Vlasgat” aan de Koedijker kant van het Geestmerambacht. Onze aandacht zal vooral uitgaan naar de exclusieve voorjaarspaddenstoelen waar dit gebied zijn reputatie aan ontleent!
Leiding Martijn Oud. Opbelexcursie i.v.m. vervoer, tel. 06 29 29 90 52.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier

Zaterdag 26 augustus. Excursie naar de Wilhelminalaan te Alkmaar

De Wilhelminalaan is al enige jaren langzaam maar zeker aan het verruigen waardoor de paddenstoelen verdwijnen. De toegenomen humusvorming in de bermen is de hoofdoorzaak van het probleem. De laan stond bekend vanwege het voorkomen van bijzondere boleten zoals Bronskleurig eekhoorntjesbrood, Wortelende boleet, veel Heksenboleten, Vroeg eekhoorntjesbrood en een hele serie zeldzame vezelkoppen. Vrijwilligers hebben de afgelopen winter de bladeren verwijderd in de bermen waardoor humusvorming minder kans krijgt. We houden de ontwikkelingen de aankomende jaren goed in de gaten.
Vertrek: 10:30 uur, hoofdingang MCA aan de Wilhelminalaan.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier
 
Zaterdag 2 september. Excursie naar buitenplaats Elswout in Overveen
Elswout behoord tot de mooiste buitenplaatsen van Nederland met een rijke paddenstoelenflora. Het is niet voor niets een van onze kroonjuwelen. Bekend zijn de oprijlaan en de moshellingen. De uitgebreide mostapijten zorgen ervoor dat al vroeg in het seizoen een groot aantal soorten aanwezig is. We vinden vooral ectomycorrhizasoorten van beuk. Beukenkoraalzwam, Stekelzwammen, Russula’s, Gordijnzwammen, Vezelkoppen en Boleten zijn vrijwel altijd te vinden. Verzamelen om 10:30 uur bij het poortgebouw van Elswout, Elswoutlaan 12a, Overveen. Er is ruime parkeergelegenheid. leiding Alfons Vaessen.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.
Soortenlijst per km-hok: klik hier. 
Kort verslag van deze excursie: klik hier.

Zaterdag 16 september. Excursie naar het Heilooërbos
Vertrek 10:30 uur vanaf de Kattenberg, schuin tegenover het landhuis Nijenburg aan de westkant van de Kennemerstraatweg.Parkeren in de berm van de Nijenburgerweg ten noorden van het landhuis of aan het eind van de Westerweg /begin Komlaan bij tuincentrum Meijer. Leiding Martijn Oud.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.

Zaterdag 23 september. Europese dag van de paddenstoel
Ook dit jaar is er in het kader van de Europese dag weer een excursie naar landgoed De Horsten bij Wassenaar. Vorig jaar was deze excursie (ondanks de droogte) een groot succes en waren er o.a. mooie Inktviszwammen, massa’s Eikhazen en prachtige Roodnetboleten te zien. Start 11:00 uur.
Verzamelen ingang Papeweg. Leiding Hans Adema.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.

Zondag 24 september. NMV-kraam op Landschapsfestival Landgoed Elswout, Elswoutlaan 12a, Overveen.


Zaterdag 30 september. Excursie Ilperveld en tevens NEM excursie.

Vertrek 10:30 uur vanaf het voormalige bezoekerscentrum van het Ilperveld. Kanaaldijk 32A, 1121NX, Landsmeer of om 9:30 uur vanaf de noordkant van station Alkmaar centraal. We gaan met een boot met schipper het veenweidegebied in om op twee verschillende eilandjes naar paddenstoelen te zoeken. Locaties: berkenbroekbos, veenmosrietland en voormalig boerenland.
Opbelexcursie: 0629299052 i.v.m. het max. aantal zitplaatsen in de boot. O.l..v Martijn Oud.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.

Zaterdag 7 oktober. Excursie naar kasteelpark Nijenrode te Breukelen.
Een bezoek aan het rijkste kroonjuweel van de NMV is zeer de moeite waard. Het gebied kent een indrukwekkende lijst van (klei) paddenstoelen zoals Stekelkopamaniet, Goudporieboleet,  Prachtamaniet, enz. Vanaf NS station Breukelen gaat er een bus (lijn 120) naar halte kasteel Nijenrode. Komend met de auto kan geparkeerd worden op de grote parkeerplaatsen aan de zuidkant van het terrein. Vanaf het poortgebouw wordt hier naartoe verwezen. Adres: Straatweg 25 Breukelen. Vertrektijd bij het kasteel om 10:30 uur.
Leiding: Martijn Oud. Geen opbelexcursie!

Zaterdag 14 oktober. Excursie naar de Staatsbossen van Schoorl
Hier bevinden zich de mooiste zwarte dennenbossen van Nederland. Verzamelen om 10:30 uur op de parkeerplaats voor restaurant Duinvermaak aan het eind van de Breelaan te Bergen(NH). Leiding Martijn Oud.

Zondag 15 oktober. NMV kraam op Paddenstoelendag PWN bij de Schaapskooi. 
Zeeweg, Bergen aan Zee. (Zondag 15 oktober dus en niet zondag 8 oktober. In BLAD 49 staat het fout.)

Zondag 22 oktober. NMV kraam op Paddenstoelendag Landgoed Leyduin 
Manpadslaan 1, 2114 BJ Vogelenzang

Zaterdag 28 oktober. Excursie naar het Robbenoordbos (Tevens een excursie voor de hele NMV)
Verzamelen om 10:30 aan de noordkant van station Alkmaar centraal of om circa 11:00 uur aan het eind van de Sluitgatweg bij de Radio-TV zendmast (deze is vanaf de A7 te zien). 
Opbelexcursie in verband met vervoer. Tel: 06 29 29 90 52. Leiding Martijn Oud.

Zaterdag 4 november. Excursie naar het Kennemerstrand
Een jong en dynamisch duingebied, waar je kans maakt op nieuwe Nederlandse paddenstoelensoorten. Verzamelen om 10:30 uur bij het roestige monument aan het IJmuiderslag met coördinaten 99.3/495.8.
Hier mag in deze tijd van het jaar vrij worden geparkeerd.
Met het openbaar vervoer is het iets lastiger; vanaf Amsterdam Sloterdijk gaat er een bus lijn 82 naar halte Plein 1945 in IJmuiden, vandaar overstappen op lijn 4 met eindbestemming IJmuiderstrand.
Leiding Martijn Oud. Opbelexcursie i.v.m. vervoer; tel. 06 29 29 90 52.

Zaterdag 11 november. Excursie Zwanenwater, NEM excursie
Op zoek naar de paddenstoelen van de zeereep in het kader van de NEM. Op de terugweg lopen we langs de oeverzones van het tweede meer op zoek naar o.a. moeraspaddenstoelen (Sphagnum) en bezoeken daarna nog een beroemde duingraslanden vanwege de bijzondere wasplaten o.a. Bruine wasplaat(Hygrocybe colemanniana) en Karmozijnwasplaat (H.phaeococcinea).
Verzamelen om 10:30 uur aan de noordkant van Alkmaar centraal of om 11:00 uur aan de hoofdingang van het Zwanenwater aan de Zuid schinkeldijk te Callantsoog.
Opbelexcursie i.v.m. vervoer, tel. 06 29 29 90 52, leiding Martijn Oud.
Voor de waarnemingen van deze excursie: klik hier.

Zaterdag 18 november. Excursie naar Texel
De dijken benoorden Oudeschild zijn beroemd vanwege de schrale graslandpaddenstoelen waaronder de Wasplaten. Tevens gaan we naar de Hoornderweg en het poldertje ”Ceres”. Vertrek 9:30 uur vanaf de noordkant van station Alkmaar centraal. We pakken de pont van 10:30 uur. (Tarief: retour 36,50 euro voor een voertuig langer dan 2,50 meter) .Verzamelen om 11:00 uur op de parkeerplaats kruising Dijkmanshuizen/IJsdijk ten noorden van Oudeschild. Opbelexcursie i.v.m vervoer 06 29 29 90 52. Leiding Martijn Oud.

Zaterdag 25 november. Oude kleidijken van de Harger- en Pettemerpolder.
(Tevens een excursie voor de hele NMV). Op zoek naar o.a. Wasplaten.
Vertrek om 11:00 uur vanaf restaurant de Bokkensprong, Heereweg 337, 1873 GC, Groet.
Of om 10:30 uur vanaf de noordkant van station Alkmaar centraal.
O.l.v. Martijn Oud. Opbelexcursie i.v.m. vervoer. Tel. 06 29 29 90 52.

Zaterdag 2 december. NMV kraam op de SOVON-dag in de Reehorst te Ede. (Vlak bij het station)

Zaterdag 9 december. NMV kraam op de FLORON-dag in Natuurplaza te Nijmegen.

Grote aderbekerzwam, foto Freek van Loon

Grote aderbekerzwam, Disciotis venosa, foto Freek van Loon
Waargenomen in het Geestmerambacht op 22 april 2017.
Meer weten over de grote aderbekerzwam? Klik hier.

Ascomyceten op mest

Kees Roobeek heeft in de duinen van Kennemerland tien jaar lang onderzoek gedaan naar ascomyceten op mest.
Het verslag is onderaan deze bladzijde te vinden.

Deel deze pagina