Plantenwerkgroep

Coördinator: Pieter Korstanje - vbs@regioalkmaar.knnv.nl
U bevindt zich hier: home→werkgroepen→plantenwerkgroep

Plantenwerkgroep zomer 2018

Op dinsdag 8 mei ging de Plantenwerkgroep weer van start en in september 2018 was de laatste excursie van dat seizoen. In het voorjaar van 2019 beginnen we weer.

Wie de nieuwsbrief direct via de mail wil ontvangen moet even contact opnemen met Pieter.

Onderaan zijn alle Plantenwerkgroep-nieuwsbrieven van 2015, 2016, 2017 en 2018 te vinden: een schat aan informatie.

Klein hoefblad, foto Pieter Korstanje

Klein hoefblad, Tussilago farfara, foto Pieter Korstanje
Meer over klein hoefblad hier.

Plantenwerkgroep algemeen

Dinsdagavond-excursies

De Plantenwerkgroep van de KNNV gaat tijdens het groeiseizoen wekelijks op dinsdagavond op excursie naar een interessant gebied om daar de plantengroei te inventariseren. Dit op eigen initiatief, of op verzoek van bijvoorbeeld Natuurmonumenten of de gemeente Alkmaar. Het is altijd weer een verrassing wat er wordt gevonden.

Rijke plantengroei 

De gebieden die onderzocht worden zijn divers van aard. Zo hebben de zilte graslanden achter de Hondsbossche Zeewering een hele andere plantengroei dan de valleien in de duinen, of de bosgebieden bij Heiloo. In de omgeving van Alkmaar komt de plantenliefhebber goed aan zijn trekken. 

Stadsplanten 

De afgelopen jaren is regelmatig de stadsflora van Alkmaar onder de loep genomen. Zo werden alle kademuren afgezocht op muurplanten, wat tot leuke vondsten leidde. In de Alkmaarderhout werden de stinzenplanten in kaart gebracht en in 2005 is de Spoorbuurt geïnventariseerd. Hierbij bleek dat er steeds meer typische stadsplanten in Alkmaar zijn te vinden. 

Resultaten 

Alle waarnemingen worden doorgegeven aan terreinbeheerders die de informatie gebruiken bij het beheer. Verder ontvangt FLORON alle gegevens. De afgelopen jaren zijn er jaarlijks meer dan duizend waarnemingen doorgegeven. Wanneer een gebied is geïnventariseerd worden de resultaten verwerkt in een rapport. 

Ga mee

De excursies van de Plantenwerkgroep zijn gezellig en leerzaam. Je steekt er altijd wat van op en wat is er mooier dan buiten de paden rond te struinen door bos en veld. Ga een keer mee en word ook enthousiast! Veel plantenkennis is niet vereist, belangstelling voor wat groeit en bloeit is voldoende.

 

 

Bijlage: 

Deel deze pagina