Plantenwerkgroep

Coördinator: Pieter Korstanje - vbs@regioalkmaar.knnv.nl
U bevindt zich hier: home→werkgroepen→Plantenwerkgroep

In verband met de corona-crisis vervallen tot 1 juni alle excursies en activiteiten.
Hoe het na die datum gaat is nog niet bekend. We houden je op de hoogte.
(Laatste update: 20 mei 2020.)

Plantenwerkgroep 2020

De Plantenwerkgroep is op dit moment niet actief.
Begin mei zouden de excursies van de Plantenwerkgroep weer starten, op de dinsdagavonden.
Wie de nieuwsbrief direct via de mail wil ontvangen moet even contact opnemen met Pieter.
Onderaan deze pagina zijn alle Plantenwerkgroep-nieuwsbrieven van 2016, 2017, 2018 en 2019 te vinden: een schat aan informatie.

Heidekartelblad, foto J. van den Broek 
Heidekartelblad, Pedicularis sylvatica, foto Jules van den Broek`
Plant waargenomen bij het Paddenpad, Bergen, mei 2020

Plantenwerkgroep algemeen

Dinsdagavond-excursies

De Plantenwerkgroep van de KNNV gaat tijdens het groeiseizoen wekelijks op dinsdagavond op excursie naar een interessant gebied om daar de plantengroei te inventariseren. Dit op eigen initiatief, of op verzoek van bijvoorbeeld Natuurmonumenten of de gemeente Alkmaar. Het is altijd weer een verrassing wat er wordt gevonden.

Rijke plantengroei 

De gebieden die onderzocht worden zijn divers van aard. Zo hebben de zilte graslanden achter de Hondsbossche Zeewering een hele andere plantengroei dan de valleien in de duinen, of de bosgebieden bij Heiloo. In de omgeving van Alkmaar komt de plantenliefhebber goed aan zijn trekken. 

Stadsplanten 

De afgelopen jaren is regelmatig de stadsflora van Alkmaar onder de loep genomen. Zo werden alle kademuren afgezocht op muurplanten, wat tot leuke vondsten leidde. In de Alkmaarderhout werden de stinzenplanten in kaart gebracht en in 2005 is de Spoorbuurt geïnventariseerd. Hierbij bleek dat er steeds meer typische stadsplanten in Alkmaar zijn te vinden. 

Resultaten 

Alle waarnemingen worden doorgegeven aan terreinbeheerders die de informatie gebruiken bij het beheer. Verder ontvangt FLORON alle gegevens. De afgelopen jaren zijn er jaarlijks meer dan duizend waarnemingen doorgegeven. Wanneer een gebied is geïnventariseerd worden de resultaten verwerkt in een rapport. 

Ga mee

De excursies van de Plantenwerkgroep zijn gezellig en leerzaam. Je steekt er altijd wat van op en wat is er mooier dan buiten de paden rond te struinen door bos en veld. Ga een keer mee en word ook enthousiast! Veel plantenkennis is niet vereist, belangstelling voor wat groeit en bloeit is voldoende.

Bijlage: 

Deel deze pagina