Datum: 
zaterdag 16 februari 2019 20:00
Type activiteit: 
Lezing

Jan Timmer en Arend Wakker hebben in september 2017 een avontuurlijke reis gemaakt van een maand in Madagaskar. Op deze avond laten ze de KNNV meegenieten.
Madagaskar is door haar formaat, geïsoleerde ligging en variatie, bijna een continent op zich. Het heeft een zeer diverse flora en fauna, waar je iedere keer verbaasd staat hoe zich hier zoiets heeft kunnen ontwikkelen. Als Darwin in plaats van de Galapagos eilanden op Madagaskar was terechtgekomen, dan zou de kans best groot zijn geweest dat zijn evolutie theorie bedacht was op basis van lemuren of vanga’s i.p.v. Darwinvinken.
Madagaskar is niet alleen erg uitgestrekt maar ook heel divers, regenwoud, allerlei droge bossen, savanne en halfwoestijn komen er allemaal voor, maar liggen ook allemaal heel geïsoleerd ten opzichte van elkaar. Hierdoor bestaat het eiland Madagaskar ecologische gezien eigenlijk uit een groot aantal eilandjes. Hetgeen een enorme radiatie aan soorten tot gevolg had. Voeg hierbij een tamelijk gebrekkige infrastructuur en vaak moeilijk bereisbaar terrein en je hebt een land waar nog echt wat te ontdekken valt. Madagaskar is een van de zeer weinige landen waar de afgelopen tien jaar nieuwe vogels, zoogdieren en reptielen zijn ontdekt.
De reis ging voor een deel door bekende natuurgebieden, maar ook naar zeer afgelegen, weinig bezochte streken. Dit leverde een aantal zeer bijzondere waarnemingen van nauwelijks bekende en soms pas heel recent ontdekte plant- en diersoorten op. Diverse zeldzame lemuren. Veel bijzondere vogels, maar ook reptielen, zoals bijvoorbeeld allerlei kameleons, van een paar centimeter tot meer dan een halve meter. Gekko’s die eruit zien als een verdord blad en luizen die we voor korstmossen hielden. En natuurlijk de baobab bomen met hun geweldige formaat en uniek uiterlijk.
Natuurlijk laten we jullie een deel van onze schat zien. De planten en dieren waren soms zo bizar dat we moeite hadden om zelfs maar te denken aan determinatie.
Natuurbehoud is ook een onderwerp apart. Het grootste probleem is dat grote stukken land semipermanent in brand staan. Oplossingen zijn eenvoudig te verzinnen maar moeilijk toe te passen.
De ontmoetingen met de bevolking komt natuurlijk ook aan de beurt. Het was vooral het aspect wat de reis tot een onvergetelijke, indrukwekkende , ongewisse, avontuurlijke en soms komische onderneming maakte. De armoe, de voorouder verering, de vele talen en de enorme afstanden over slechte wegen, dit alles maakte de reis voor ons heel bijzonder.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Kantine DNO, Rozenburglaan 5, 1097 GA Amsterdam
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina