PLANTENWERKGROEP
We houden ons bezig met wilde en verwilderde planten in Amsterdam en omliggende gebieden, vaak in samenwerking met FLORON. De werkgroepavonden zijn van april tot en met oktober in de kantine van De Nieuwe Ooster. Van begin april tot eind september vinden er geregeld “hokdagen” plaats. Dan trekt de werkgroep erop uit om een hok van 1 km² te inventariseren. Verder worden excursies gehouden waar ook niet-leden van de werkgroep aan deel kunnen nemen. Dat zijn meestal inventarisatie-excursies, maar we gaan ook naar bijzondere plekken.
Bij voorkeur nemen we vers materiaal mee uit het veld naar de werkgroepavonden, maar gedroogd materiaal kan daar ook onderzocht worden. Hiermee kunnen de werkgroepleden hun plantenkennis vergroten.
Om mee te doen is plantenkennis niet vereist, maar wel de bereidheid om zelf met een flora aan de slag te gaan.

Voor planten is een Nederlandse Flora nodig. We gebruiken de meest recente editie
1 - Heukels' Flora van Nederland: deze is het meest technisch en geeft ook het meeste inzicht,
2 - Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte: deze is geschikt voor beginnende floristen.
Oudere edities kan je ook gebruiken, maar namen van planten kunnen in de nieuwere edities gewijzigd zijn.
Regelmatig worden ook buitenlandse flora's meegenomen en specialistische boeken om bomen en verwilderende tuinplanten op naam te brengen. Ook digitale informatie wordt geraadpleegd. Op de werkgroepavonden wordt tevens gebruik gemaakt van twee binoculairs.
Soms wordt een beroep gedaan op de werkgroep om mee te doen met veldonderzoek of met een planteninventarisatie van een terrein dat beschermd moet worden.

De werkgroepavonden zijn van april tot en met oktober in de kantine van De Nieuwe Ooster, Rozenburglaan 5-7, Amsterdam op dinsdagavonden van de weken met even weeknummers, van 20:00 tot 22:00 uur. Na 20.00 uur is het hek dicht. Bel dan de kantine 020 - 6080655 en dan komen we het hek open doen.
Belangstellenden wordt verzocht contact op te nemen met:

Peter Wetzels
Diemzigt 39
1111 TX Diemen
email: floronamsterdam@gmail.com

Deel deze pagina