Datum: 
donderdag 10 oktober 2019 20:00
Type activiteit: 
Lezing

KNNV-lezing `Solitaire bijen en wespen ' -  10 oktober 2019, door Pieter van Breugel

Bijen zijn vegetariërs en voeden hun larven met stuifmeel als eiwitbron. In ons land komen naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus "in het wild" voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Zij vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Veel van deze soorten zijn gespecialiseerd op specifieke planten en worden door de negatieve invloed van de mens op de flora sterk bedreigd. De soorten zijn vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. Zo kunt u in uw tuin onder meer aantreffen: zandbijen, koekoeksbijen, wolbijen, bloedbijen, zijdebijen, enz.
Daarnaast kennen we een zeker zo groot aantal angeldragende wespen, die ook alles alleen doen. Deze solitaire wespen voeden hun larven met vlees als eiwitbron. Vrijwel alle soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde prooidieren als vliegen, rupsen, bijen, kevers en luizen. Ze maken of zoeken een kleine holte om daar een voorraad prooidieren op te slaan ten behoeve van hun nageslacht.
 
Pieter van Breugel uit Veghel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbrengen van nesthulp. Uit zijn eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke foto's, zal hij u een wonderlijke levenswereld voortoveren, die u onmiddellijk zal verleiden om in uw eigen omgeving meer en beter te gaan kijken en zeker ook meer te doen.
Na zijn enthousiaste verhaal zult u rijker en geïnspireerd huiswaarts keren, in het besef dat ook in uw tuin juweeltjes van dieren leven en dat u ze nog kunt helpen ook. Het loont dus werkelijk de moeite om te komen!

Pieter van Breugel is auteur van ‘Gasten van bijenhotels’. Dit boek is te downloaden van de EIS-Naturalis website www.bestuivers.nl/publicaties. De losse hoofdstukken hebben een hogere resolutie.

Donderdag 10 oktober 2019 - 20.00 uur Bronkerk te Ugchelen (inloop 19.30 uur)
Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen
Entree € 2,50 (leden KNNV en IVN gratis)

Opgave vooraf is beslist noodzakelijk gezien het beperkte aantal plaatsen.
Opgeven bij: Patrick Meertens via patmeertens4@gmail.com


 

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina