Datum:

"Kunnen vogels ruiken"
door Paul Vermeulen.
Achtergrond
In 1826 publiceerde de destijds al beroemde ornitholoog John James Audubon een onderzoek naar het reukvermogen van de Kalkoengier. Over de Kalkoengier ging in die tijd het verhaal dat ze een zeer scherp reukvermogen zouden hebben waarmee ze al van grote afstand kadavers konden vinden. Op grond van een serie proeven concludeerde hij dat de Kalkoengier kadavers opspoorde met zijn bijzonder scherpe zicht en dat reuk geen rol speelde. Dit onderzoek heeft in de ornithologie tot de opvatting geleid dat vogels in het algemeen slecht kunnen ruiken en dat reukvermogen een onderschikte rol speelt. Het toonaangevende Handbook of Bird Biology (2001) constateert “as a group, birds have a poor sense of smell”. Er is daardoor lange tijd weinig onderzoek naar het reukvermogen van vogels uitgevoerd. Pas de laatste 20 jaar is er sprake van uitgebreid nieuw onderzoek met verrassende resultaten.
Lezing
In de lezing geven we eerst een beeld van de situatie tot zeg 20 jaar geleden en schetsen we de aanleidingen om opnieuw naar het reukvermogen van vogels te kijken. Vervolgens behandelen we het recente en actuele onderzoek bij tal van soorten vogels. Hiermee kunnen we uiteindelijk een completer en genuanceerder antwoord geven op de vraag naar het bestaan en belang van reukvermogen bij vogels. De lezing volgt in grote lijnen het hoofdstuk over het reukvermogen van vogels in het prachtige boek “De zintuigen van vogels” van Tim Birkhead.

De lezing is een update van een eerder in 2014 gegeven lezing, met nieuw materiaal en een nieuwe presentatie.

Locatie: Wijkcentrum Orca, Germanenlaan 360 (parkeren aan achterzijde).

Niet-leden zijn welkom na overleg met werkgroepcoördinator.

Georganiseerd door:
Vindt plaats in: