Bestrijden Japanse duizendknoop

 

Japanse duizendknopen kunnen straten en tuinen slopen. De wortels van de plant kunnen door kieren en scheuren groeien, waardoor de duizendknoop schade kan veroorzaken aan funderingen, muren, straten en dijken.

 

japanse duizendknoop bij Arnhem

 

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende invasieve exoot en groeit op meer dan 170 plekken  in Arnhem.
Omdat de plant in Nederland geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters in de breedte. De wortels zijn flexibel en scherp en groeien zelfs door asfalt heen.


De duizendknoop is lastig te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Gooi daarom wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. De plant heeft verschillende groeistadia en is in ieder stadium goed te herkennen.

Melden

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden.
De gemeente bestrijdt de plant in de openbare ruimte. Help mee bij de bestrijding en meld ons de plek  waar de plant groeit.

https://arnhem.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=906095478...

Waarom de Japanse duizendknoop bestrijden?

https://www.ad.nl/video/production/japanse-duizendknoop-in-arnhem~vp38096

https://www.gelderlander.nl/video/production/de-japanse-duizendknoop~vp3...

https://www.youtube.com/watch?v=Nx-KsxFmHlM&feature=youtu.be

 

Eén klein (haar)scheurtje en de wortel van de Japanse duizendknoop groeit er doorheen. De steeds dikker wordende stengels zorgen ervoor dat de scheuren in muren, stoepen, straten en dijken steeds groter worden. Omdat de plant snel groeit, verdringt de plant inheemse soorten. Japanse duizendknopen kunnen straten en tuinen slopen.

Binnen of buiten, dat maakt de Japanse Duizendknoop niet uit. De plant wortelt tot twee meter in de breedte en groeit tot wel drie meter diep. Uit een klein stukje wortel komt al snel weer een nieuwe plant. De wortels zijn moeilijk te verwijderen, Ze kunnen wel tot 20 jaar een sluimerend bestaan leiden om daarna weer tot een plant uit te groeien. Dat maakt de Japanse Duizendknoop moeilijk te bestrijden. Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk het snoeiafval van de Duizendknoop in de container voor het restafval (grijze container te gooien).

Herken de Japanse duizendknoop

 

 

 

Jonge plant

 

jonge plant japanse duizendknoop

 

Op asperges lijkende stengels komen begin april uit de grond. De plant groeit snel uit.

 

Snelle groeier

 

volwassen plant japanse duizendknoop

 

De volwassen plant is goed te herkennen aan de op bamboe lijkende stengels en het schildvormige blad. De plant kan tot wel vier meter hoog worden.

 

Late bloeier

 

bloemen japanse duizendknoop

 

Witte of roze bloemen sieren de plant in augustus en september. In de winter sterft de plant af.
 Hoe is de Japanse duizendknoop te bestrijden?

 

 

 

icoon schep met wortelkluit                                                        icoon man met plant

 

                          
Graaf de plant met wortelkluit uit.                             1x per maand nieuwe stengels verwijderen (april - oktober)

 

 

 


    

 

icoon agenda                                                  icoon grijze container

 

                                                   
Bestrijding duurt 2 tot 6 jaar                                  Gooi de planten bij het restafval in de grijze  container.


Groeit de plant in uw tuin en op gemeentelijke groen. Maak er dan een melding van, zodat we samen de plant kunnen bestrijden.

Tip: informeer uw buren wanneer de plant in uw tuin groeit, want de kans is groot dat de wortels van de plant inmiddels ook al in de tuin van de buren groeien. Gezamenlijk kunt u dan de Japanse Duizendknoop effectief bestrijden.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina