donderdag 27 december 2018


Het waren de donkere dagen ná kerst, op de valreep met het nieuwe jaar… .Vijftien  jagers gingen op pad met als doel thuis te komen met een flinke jachttrofee. Landelijk door Floron georganiseerd, en elk jaar zijn wij ook van de partij: De eindejaar - plantenjacht! Op zoek na laatbloeiers en eerstelingen.
Locatie dit jaar was de Baggelhuizerplas. Een zwemplas, arm, zanderig met dito oevers en grasvelden. De overgangen van water naar land, van weide naar bosstruweel zijn meestal dé zoekplekken.

In tegenstelling tot voorgaande jaren was de opbrengst magertjes. Niet alleen de soortenrijkdom, ook de hoeveelheid exemplaren viel tegen. De droge zomer, de toch al serieuze nachtvorst van een paar weken geleden, dat dunne laagje sneeuw van toen of toch simpelweg de omgeving… Hier geen uitgezaaide carnavalmengsels of verwilderd tuingroen dat nog een poging tot bloeien zou kunnen doen. Wel een Braam en een Framboos, een niet te ontwijken bloeiende verschijning tussen de kale takken. Nou ja kaal, even speuren levert toch de kleine bloempjes van de Hazelaar op.

Deze locatie herbergt nog een miniatuur. Een zeldzame soort, nou ja elders dan, hier groeit het in vele vierkante meters, op de oever, en net onder het wateroppervlak als een zacht mosachtig tapijt onder je blote voeten op een warme zomerdag. Op de oever heeft de kou duidelijk toegeslagen. Dit éénjarige plantje heeft zijn genen al overgedragen aan de zaadjes voor 2019. Maar wij zijn jagers, we willen die trofee. Eén kletspoot is het dan wel waard. Marian vind exemplaren die nauwkeurig onder de loep worden genomen. En ja hoor, ze heeft hem, een piepklein bloemknopje siert een klein stukje druipend groen op haar handpalm, duidelijk al wat roze… Bloeiend Gesteeld Glaskroos (of toch nog net niet?)

We speuren verder. Straatgras, Kropaar, Duizendblad, Madelief, Leeuwentand, Kruiskruid. Na de aanblik van de gele bermen deze zomer is deze groene kleur een aangename afsluiting van 2018

Ik ben benieuwd wat 2019 ons gaat brengen.

Cindy de Jonge-Stegink
Plantenwerkgroep

 

Hieronder een aantal foto's van de dag, gemaakt door Heleen Medema (tenzij anders vermeld).

 
Plantenjagers