Ondanks het gure weer togen 8 vogelaars voor een rondje Lauwersmeer op 18 november richting Jaap Deensgat, het startpunt, iets boven Zoutkamp. Op waarneming.nl bleek een Grijze Wouw waargenomen te zijn. Dat zou een mooie waarneming voor ons zijn! Onderweg werden al soorten als Kieviten, Grauwe- en Brandgans genoteerd. We lieten ons verbluffen door de complete regenboog die zich strak tegen de donkergrijze lucht in het Groningse landschap aftekende. En wat zijn er veel Grote Zilverreigers! Naast Knobbelzwanen  waren ook al Kleine Zwanen gesignaleerd.

Spektakel bij Jaap Deen

Door de straffe wind lieten de Baardmannetjes zich helaas niet zien bij Jaap Deensgat maar waren we wel getuige van het gevecht van een Grote Mantelmeeuw die een dode Bergeend naar de kant probeerde te trekken om vervolgens ervan te eten... Handig is dan zo’n telescoop. Opwinding ook toen vlak voor de hut een Blauwe Kiekendief dame voorbij vloog, we zagen de witte stuit op ooghoogte. Verrast ook door de enorme aantallen Bergeenden. Toen het even droog was zijn we naar het volgende punt gereden: de haven van Lauwersoog.

Lauwersoog

In de haven bleek het onmogelijk om de kijker vast te houden door de harde wind. Voor onze voeten scharrelden Steenlopertjes en Bonte Strandlopers, in de haven zwom een Fuut. Snel besloten we in het plaatselijk restaurant te lunchen.

Ekumazeeg

Inmiddels was het droog en met de afnemende wind in de rug en af en toe een streep zon zagen we, redelijk dichtbij, vele soorten eenden op het water in de luwte ( van de wind af) tegen het riet o.a.: Smient, Bergeend, Pijlstaart, Krakeend, Wintertaling, Slobeend en Brilduikers.

Bert Aalders meldde nog een Paarse Strandloper, ook een wintergast.

De Pomp

In de hoop op de Grijze Wouw reden we naar de Pomp. Op het uitzichtpunt vooral veel wind! Over het riet- dat soms prachtig goudgeel kleurde als er een streep zon op viel,  kwamen twee Wilde Zwanen aanvliegen ; ze landden bij een groepje soortgenoten onder veel kabaal. De Waterral liet zich ook horen en grote groepen Grauwe- Brand- en Rotganzen zaten te gakken op het land. Ook zagen we een aantal Kiekendieven waaronder de Blauwe Kiekendief man schommelend jagend over het land. De Grijze Wouw meldde zich niet. Rond 16.00 uur vonden we het tijd naar huis te gaan. Een Buizerd op een paal deed ons uitgeleide. Het was een mooie dag met in totaal 47 soorten.

 

Heleen Medema

Pijlstaart