Algemene doelstelling
Het leveren van een bijdrage aan de instandhouding van kleinschalige landschapselementen door knotten en aanplanten van knotwilgen, het snoeien en aanplanten van hoogstamfruitbomen en het maaien en hooien van (potentieel) waardevol grasland.

De werkzaamheden worden in groepsverband uitgevoerd. De verschillende projecten worden per seizoen (zomer en winter) in onderling overleg gepland en geëvalueerd. Naast de gebruikelijke werkzaamheden wordt jaarlijks een excursie en/of uitwisseling met andere beheerwerkgroepen georganiseerd. Er wordt gewerkt op zaterdagochtend (winterprogramma) en woensdagavond (zomerprogramma).

Programma
De beheerswerkgroep is van de maand november  t/m eind maart bezig met wilgen knotten of het aanplanten van hoogstamfruitbomen. Dit gebeurt op zaterdag om de veertien dagen en zomers van half juni t/m eind augustus wordt er  gemaaid en  gehooid in de Rietput en de Heemtuin iedere woensdagavond. Ook anderen dan de eigen werkgroepleden zijn welkom om deel te nemen aan lezingen, inventarisaties en excursies.

Het resterende winterprogramma 2019 is als volgt:
16 maart  Reserve.

Het winterprogramma is eind maart afgesloten, het hooiwerk in juni/september wordt voorbereid.

Info: geheel onderaan van deze pagina.

In menu FOTO'S kun je de eerder gemaakte foto's van af 2015 tot 2019 vergroot zien.

Werken in de Rietput.
Afgelopen winter heeft de Beheerwerkgroep twee maal in de Rietput gewerkt.
Normaal bestaan de werkzaamheden van de Beheerwerkgroep uit het knotten in de winter en het hooien in de zomer.
Deze keer hebben we in twee zaterdagochtenden een nieuwe activiteit opgepakt.
Om de pachter van het gebied aan de westzijde de gelegenheid te geven daar goed te kunnen maaien hebben we een stuk van een paar honderd meter langs het hekwerk van de Rietput vrij gemaakt van bramen en wilgen.
Zo te zien maken vele handen licht werk waardoor we in een ochtend klaar waren.
De week erna hebben we op de tweede zaterdagochtend op een plek gewerkt in de Rietput waar we normaal ook niet werken.
Om het galigaan (beschermde plant, Natura 2000), meer ruimte te bieden hebben we een paar meter wilgen teruggesnoeid. Hierdoor ontstaat er meer open ruimte waardoor twee stukken met galigaan goed tegen elkaar kunnen groeien tot een mooi veld. Ook hebben we het gebied rond de drinkput onder handen genomen waardoor het riet weer alle ruimte krijgt om te groeien.
De Rietput ligt er dus weer prima bij en is klaar voor de zomer.

Foto Gezina de M. ©. op zaterdag 2 maart 2019 Knotten bij de Rietput.

Knotten bij het jachthuis in Kloetinge.
Dit jaar hebben we het  knotseizoen afgesloten met een mooie zaterdagochtend knotten in Kloetinge.
We komen daar al jaren en er staan een aantal behoorlijk oude knotwilgen.
Het jachthuis ligt aan het begin van Kloetinge gezien vanaf Kapelle.
Zoals je op de foto kunt zien is er in de loop der jaren een flinke takkenril (soort hekwerk van takken) ontstaan van alle afgezaagde takken.
Deze ril bied een onderkomen voor veel vogels en andere dieren.
In de loop der jaren zakt die hoop verder in elkaar en kunnen we er dan na het knotten weer verse takken boven op leggen.

Foto Gezina de M. ©. op zaterdag 23 februari 2019 Knotten bij het jachthuis in Kloetinge.

Op zaterdag 26 januari 2019 werd er weer  gewerkt aan de Witte Hoeve.
Op zaterdag 26 januari 2019 werd er weer  gewerkt aan de Witte Hoeve in Ovezande, een prachtig stukje Zeeuws cultuurlandschap waar een bed & breakfast is gevestigd.
De te knotte bomen waren ruim aan de maat omdat we er al een paar jaar niet meer waren geweest.
Met de juiste kennis en wat hulpmiddelen konden we de takken op de juiste plaats laten "landen".
Hierbij werd zelfs een stukje van de weg afgezet.
De lokale bevolking kwam nog even een kijkje nemen.
Uiteraard was er weer heerlijk appelgebak met koffie van de gastvrouw.
Al met al een leuke ochtend knotten en een gezellig samenzijn met z'n alle.

Foto Eric B. ©. Knotten bomen op zaterdag 26 januari 2019 bij de Witte Hoeve in Ovezande.

Foto Gezina de M. ©. zaterdag 16 december 2017 knotten Zaakse Weel.

Foto Gezina de M. ©. zaterdag 2 december 2017 knotten met heerlijke koek en zopie van de gastvrouw Mevr A.

Foto Gezina de M. ©. zaterdag 2 december 2017 knotten bij de familie A. de mist, rond het vriespunt, leverde dit magische plaatjes op.

Foto’s Jans G. ©. cursus zaag en veltechniek bij Mevr.A. aan de Zwaakse Weel 2016.

Foto Maurice B. ©. hooien rietput 2015.

Wij zijn altijd op zoek zijn naar nieuwe enthousiaste leden om te helpen bij diverse werkzaamheden.
Heb je interesse en wil je meer informatie over het werk van de beheerwerkgroep stuur dan een e-mail: Contact

Coördinatoren hooiwerk zomer en winter.

Info bij: Tonnie O. zomer.
Tonnie O. e-mail: Contact

info bij: Foort Minnaard zomer.
Foort M. e-mail: Contact

info bij: Johan Vermin winter.
Johan V. e-mail: Contact