maandag 22 juni 2020

Lokale KNNV activiteiten na 1 juli 2020 – Gedachten van het landelijk bestuur

Zeist, 5 juni 2020

Dolgraag zou het landelijk bestuur een veelheid aan natuuractiviteiten van afdelingen en werkgroepen deze zomer toejuichen. Maar de realiteit is dat we uiterst voorzichtig moeten zijn, zeker daar waar kwestbare ouderen deelnemen aan de activiteiten. Juist nu de regering de corona maatregelen versoepelt, komt de verantwoordelijkheid steeds meer bij individuele leden, werkgroepen en afdelingen te liggen.
Om deze moeilijke afwegingen voor excursieleiders te helpen, hebben we hierna een aantal zaken benoemd, waarover jullie kunnen nadenken.

Excursies na 1 juli
1. Laat blijken dat de veiligheidsregels van de regering gelden.
2. Gebruik je verstand in alles wat je doet.
3. Geef duidelijk aan dat als een deelnemer zich ziekig voelt, of anders dan normaal, niet goed ruikt, hij zich moet terugtrekken voor de excursie. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om dit te doen.
4. Denk aan het opgeven voor de excursie, zodat je niet onverwacht geconfronteerd wordt met een grote groep enthousiastelingen.
5. Carpoolen met personen die niet tot je huishouden behoren, is niet verstandig. Probeer met de fiets het startpunt van een excursie te bereiken.
6. Om de groep klein te houden, zou je kunnen overwegen om weinig ruchtbaarheid te geven aan excursies. Dat is volledig in tegenspraak met wat normaal gewenst is.
7. Overweeg om de namen (en contactgegevens) van de deelnemers op te schrijven, voor het geval er achteraf iemand ziek wordt en er contactonderzoek plaats moet vinden.
8. Let op het type excursie; een vogelexcursie, waarbij je met verrekijkers ver uit elkaar staand naar vogels kijkt is een stuk veiliger dan een insecten excursie, waarbij je dichtbij het insect wilt staan om het te bekijken met het risico dat deze wegvliegt en door de rest van de groep niet meer bekeken kan worden. Maar het bezoek van een vogelkijkhut is weer lastiger.
9. Misschien overweeg je om afspraken te maken over macrofotografie. Bij voorbeeld bij vlinders of libellen, spreek je af om geen macrofoto’s te maken, omdat deelnemers de neiging hebben om allemaal een foto te willen maken voordat hij wegvliegt.
10. Denk na over hoe je op een natuurlijke, makkelijke manier afstand van elkaar houdt.
11. Vraag iemand anders dan de excursieleider om in de gaten te houden dat de deelnemers zich aan de regels houden, zodat de excursieleider zelf dat niet hoeft te doen. Maak dit aan het begin van de excursie bekend.

Binnenactiviteiten, zoals vergaderingen, lezingen en cursussen
12. Dat is nog moeilijker dan excursies. Overweeg om dit voorlopig niet doen; zo-wie-zo vinden lezingen vaak plaats in het winterseizoen.
13. Een heel aantal zaken zoals bij excursies genoemd gelden ook hier, o.a. punt 1, 2, 3, 4 en 7.
14. Zoek voor vergaderingen naar mogelijkheden van “video conferencing”. Niet zo gezellig maar je hebt in elk geval contact met elkaar.
15. Van te voren kun je nadenken over welke personen echt nodig zijn in de bijeenkomst, zodat je daarmee misschien het aantal deelnemers beperkt.
16. Zoek goed geventileerde ruimten.
17. Houd in alles, ook het koffie halen, ruime afstand van elkaar.

Net als jullie zouden we oh-zo-graag samen de natuur in gaan. Hoe fijn dat ook is, we voelen allemaal een grote verantwoordelijkheid voor elkaar, en moeten misschien tegen ons gevoel in besluiten om dingen anders of niet te doen. Het is voor bestuursleden een uitdaging om toch contact te houden met de leden, op wat voor veilige manier dan ook. Wij wensen jullie alle een gezonde zomer toe, met individueel natuurgenot.