zaterdag 28 november 2020

Raadsel van de week no 6
Wie is dit?
De foto was van Annelies Moolenaar.
Ze gaf er de volgende hint bij: In alle jaargetijden is dit fenomeen waar te nemen, maar in de Bollenstreek nog maar een zeldzame verschijning.Het antwoord van Annelies:  
Het is de rode eekhoorn (Sciurus vulgaris). Het is dus geen grijze eekhoorn. En als we streng zijn is het antwoord “eekhoorn” niet goed genoeg.

Er waren 11 inzendingen, waarvan dus maar 5 echt goed.

De winnaar van de week is Kees Langeveld.
Dit was zijn reactie:
Dit is denk ik de staart van een Rode eekhoorn, die inderdaad sterk is achteruitgegaan in de streek. De rode kleur van de haren is onmiskenbaar. Ik ken de eekhoorn uit het Lokhorsterbos, zoals het bos aan de noordrand van Hillegom heet. Bij de ouderen Bollenstrekers is dit misschien beter bekend als het bos bij Stichting Vogelenzang, op de grens van Hillegom en Bennebroek. Het is vrij toegankelijk en er is een ingang voor wandelaars vanaf de Haarlemmerweg, maar sinds vorig jaar ook via een pad vanaf de Weeligenberg. Tussen die twee ingangen ligt een dennenbosje waar ik jaar in, jaar uit eekhoorns heb gezien. Helaas heb ik de afgelopen 2 jaar geen tijd meer gehad om te kijken, maar ik kan dit bos van harte aanbevelen als je er nog nooit geweest bent. Ik hoop dat de eekhoorns er nog zijn.
Een goede wandeltip dus!

Hierbij de grote foto van Annelies, waar ook nog een oorpluimpje te zien is.  
Zoals Cees Timmermans opmerkte: Kennelijk had Annelies hier het nakijken.En nee het was niet "de schedel van een dunbehaarde clown", zoals Jan Plomp suggereerde.


Deel deze pagina