maandag 6 augustus 2018

De Griekse alant Inula helenium is een vaste plant, die behoort tot de composietenfamilie.  De  plant komt van nature voor in West en Centraal- Azië en is al sinds de oudheid als eetbare en geneeskundige plant bekend.
De Griekse alant wordt 90-200 cm hoog en vormt onder aan een stevige, ruig behaarde, rechtopgaande stengel een krachtige, knolvormige wortelstok. De wortelstok ruikt aromatisch en bevat veel inuline, een fructosehoudend koolhydraat dat zijn naam van de plant heeft gekregen. De bladen zitten direct aan de stengel, zijn spits lijn-lancetvormig, gezaagd en aan de onderzijde viltig behaard. De onderste stengelbladen zijn groot en tot 50 cm lang, worden naar boven toe steeds kleiner en krijgen bovenaan in de bladoksels hoogvertakt de bloemstengels met de bloemen.


De bloeitijd is van juli tot augustus. De bloemen zijn met een diameter van 6 tot 8 cm opvallend groot. De goudgele buisbloemen in het midden zijn door heldergele 3-4 cm lange lintbloemen omgeven die samen met de groene omwindselbladen in het bloemhoofdje staan. De omwindselbladen die elkaar dakpansgewijs overlappen zijn lancet- tot lijnvormig, de buitenste breder dan 4 mm, de binnenste smaller en aan de top verbreed.
De vrucht is een 3-5 mm lang, glad, lichtbruin nootje. En geeft de voorkeur aan vochtige, voedselrijke bodems, die neutraal of licht kalkhoudend zijn.


Deze plant staat in de berm langs het fietspad van de Torkruidstraat in Lisserbroek en is ontsnapt aan de maaimachine. De Griekse alant wordt in sommige tuincentrums als tuinplant aangeboden en is waarschijnlijk als zaadje uit een tuin ontsnapt. De plant levert stuifmeel en nectar en wordt door veel hommels bezocht.


Co Mesman

Foto's: Co Mesman

Bron tekst: Wikipedia

Deel deze pagina