Datum:
Lezing

1 oktober: Lezing
6 oktober: Excursie
Van boerenland naar waterland. De Biesbosch door Jacques van der Neut Staatsbosbeheer

De meeste mensen kennen de Biesbosch als het land van de rietsnijders, griendwerkers en boeren. Dit beeld is de laatste decennia echter behoorlijk veranderd.
Tegenwoordig spelen er veel plannen waarbij de Biesbosch een centrale rol vervult. Het gaat dan voornamelijk om Ruimte voor de Rivierprojecten. De hoge waterstanden van 1993 en 1995 brachten al die plannen qua uitvoering in een stroomversnelling.
Voor de diverse dijkverzwaringstrajecten in het rivierengebied was veel klei nodig (en zand) en diverse rond de Biesbosch liggende landbouwpolders werden afgegraven. Bij de kleiwinning dienden oude kreeklopen in de ondergrond deels als basis voor het te ontwikkelen 'landschapsplan'.
Na de werkzaamheden, bleef er een landschap met gegraven geulen achter, waarmee de eerste aanzet tot herstel van het Biesboschlandschap een feit was.
Na afronding van de kleiwinning kwam Rijkswaterstaat (RWS) met nieuw beleid: Ruimte voor de Rivier. Op deze manier is er momenteel ruim 3500 hectare ‘nieuwe’ Biesboschnatuur gerealiseerd.
Het veranderende Biesboschlandschap trekt veel vogels zoals lepelaars, grote zilverreigers, roerdompen, watersnippen en kluten. In de winter verblijven er duizenden ganzen.
De bever heeft de nieuwe gebieden intussen ook ontdekt. Als klap op de vuurpijl vestigden de visarend en de zeearend zich er nota bene als broedvogel.

Twee zeearenden in de Brabantse Biesbosch
Twee zeearenden in de Biesbosch. Foto: Jacques van der Neut