Datum:
dinsdag 17 september 2019 19:30
Type activiteit:
Cursus

Vanuit de mossenwerkgroep is de wens naar voren gekomen om beter met een microscoop om te leren gaan.

Voor een goede determinatie van mossen en vooral veenmossen is het gebruik van een microscoop onontbeerlijk. Als je daarmee aan de slag wilt komen allerlei vragen naar voren zoals: hoe maak je een goed preparaat, van welke delen, hoe doe ik dat wat heb ik daarvoor nodig, maar ook hoe stel ik mijn microscoop op een goede wijze in. Waar dient een condensor voor en hoe werk ik het beste met het dia-fragma? Veel basisvragen, die wel nodig zijn om goed met een microscoop te kunnen werken.
Daarom organiseert de KNNV Breda in de tweede helft van september drie avonden waarin uitvoerig op het gebruik van een microscoop word ingegaan en waarbij je veel praktische ervaring kunt opdoen.
Naast leden van de mossenwerkgroep zijn ook andere leden (bv van paddenstoelenwerkgroep) van harte welkom.

De cursus is bedoeld voor zowel de absolute beginner als voor iemand die nog wat nieuwe technieken wil bijleren of eens wat anders wil zien dan zijn “specialiteit”. Het zelf werken met een microscoop staat centraal.
Tijdens deze avonden komt o.a. het volgende aan bod:
1. Bouw en werking microscoop
2. Maken van een preparaat
• Eenvoudig preparaat
• Scheurpreparaat
• Squashpreparaat
• Coupes snijden (harden, ontwateren, kleuren, ....)
3. Kleuringen
• Contrast
• Reacties
4. Maken van een permanent preparaat.
We gaan preparaten maken van voornamelijk plantaardig materiaal en krijgen hierdoor veel verschillende plantenweefsels te zien. Op de laatste avond is er ook ruimte om wat “toegepaste” microscopie te doen bv. op mossen, paddenstoelen, plankton.........etc.

De cursus wordt gegeven door Harrie Hendrickx, voor de oudere leden zeker geen onbekende binnen de KNNV

Data: De cursus is op 17 en 25 september en 1 oktober
Locatie: duurzaam leslokaal van Boerderij Wolfslaar.
Kosten: 10 euro voor leden KNNV Breda en 15 euro voor niet-leden
Maximaal aantal deelnemers: 14
Opgave bij breda@knnv.nl  onder vermelding van cursus microscopie

Georganiseerd door:
Vertrekplaats: