Ga je mee op zoek naar bijzondere dieren?

Heb je altijd al willen weten welke bijzondere dieren er bij jouw in de wijk of zelfs in je tuin voorkomen? Wij ook!!!!

In 2015 kwamen we er achter dat er in Breda en omgeving zeer weinig mensen wonen die waarnemingen verzamelen van al die leuke viervoeters. Dus hebben we een werkgroep zoogdieren in het leven geroepen met als doel om zoveel mogelijk waarnemingen te verzamelen van zoogdieren op een zo leuk mogelijk manier in de gemeente Breda. We schreven een terugblik over 2016!

Helpen kan bijna altijd

Om te zien welke soorten er voorkomen in Breda en omgeving zijn we altijd op zoek naar enthousiaste mensen. Je kunt bijna altijd helpen, zelfs zonder enige voorkennis. Alleen voor het opsporen van vleermuizen is enige kennis wel handig. 

Dit doen we

De werkgroep zoogdieren verzamelt op verschillende manieren zoveel mogelijk waarneming van zoogdieren.

  • Braakballen pluizen. Met enige regelmaat worden diverse braakballen van uilen bekeken om te kijken welke muis op het menu stond.
  • Kat vangsten In 2017 zijn we begonnen met een nieuw projectje: het registreren van katvangsten. Er zijn zoveel mensen met een kat en die komen met enig regelmaat vast met een muis aanzetten. Het idee is dat we vragen om de gevangen muis in te leveren of desnoods te fotograferen zodat wij het dier kunnen determineren.
  • Muizenvallen De werkgroep heeft de beschikking over 40 muizenvallen (lifetraps). In het najaar worden deze vallen gedurende enkele weken in een 2-tal natuurgebieden geplaatst om te kijken welke soorten worden aangetroffen.
  • Faunapassages Onder wegen zijn diverse buizen aangebracht of zijn er loopplanken in duikers aangebracht om dieren veilig de andere zijde te krijgen. De werkgroep heeft de beschikking over diverse wildcamera's en handige steunen om te onderzoeken welke dieren gebruik maken van deze faunapassages.
  • Vleermuizen De werkgroep heeft de beschikking over enkele goede batdetectors en inventariseert daarmee enkele gebieden per jaar.
  • Hopping Camera's Dit jaar gaat ook begonnen worden met het project Hopping camera’s. De VZZ heeft een protocol voor wildcamera's in de tuin van particulieren. Het idee is om een aantal wildcamera’s een week uit te lenen aan een bewoner om vervolgens zoveel mogelijk locaties binnenstedelijk te inventariseren.
  • Er staan vele onderzoekjes weer in het teken van het project Breda Binnenste Buiten
  • Het stroomgebied van de Bavelse Leij en de Broekloop zo goed mogelijk geïnventariseerd.

 

In augustus 2018 organiseren we een vleermuizen workshop. Lees er alles over.

Interesse?

Heb je interesse om deel te nemen aan 1 of meerdere activiteiten van de werkgroep of wil je meer informatie, neem dan gerust contact op door en email te sturen naar: werkgroepzoogdierenknnvbreda@outlook.com

muis

Deel deze pagina