Nieuwe cursussen zullen -zo mogelijk gelijktijdig- in de Ratelaar en op deze plaats worden aangekondigd.

Nieuwe cursus(sen):

De inschrijftermijn voor deze cursus is verlopen;
het inschrijfformulier is gesloten.

Cursus Haagse Kust (aankondiging, ook in De Ratelaar 1703)
Deze cursus bestaat uit 3 c
ursusavonden en 2 excursies;
de cursusavonden worden verzorgd door Wim Voortman (WV) en Johan Apeldoorn (JA).
Bij de excursies sluit Chrit van Ewijk (CvE) aan.

Cursusavonden in MEC Zuiderpark (alle van 20:00 uur tot 22:00 uur):

Donderdag 12 oktober 2017:

kolonisatie van rotskusten, zonering en de planten-gemeenschappen in de zeereep, vloedmerk en helmgemeenschap, deel één (JA) pauze
strandvondsten, schelpen (WV)

Donderdag 19 oktober 2017:

strandvondsten, geleedpotigen en stekelhuidigen (WV) pauze
kolonisatie van rotskusten en de planten-gemeenschappen in de zeereep, vloedmerk en helmgemeenschap, deel twee (JA)

Donderdag 2 november 2017 :

grote en kleine zandmotor, kustvorming, ijstijden, getijde, strandwallen, jonge en oude duinen, zandtransport (JA)

Excursies:

Zaterdag 21 oktober:

Excursie Zuiderhavenhoofd 12.00 tot +/- 14.00 uur, strandvondsten, planten aan zee, zonering op de rotsen en korren (JA, CvE, WV)

Zaterdag 4 november:

Excursie Zandmotor 14.00 tot +/-16.00 uur, uitzicht vanaf de duinen, de zandmotor zelf en strandvondsten (JA, CvE, WV)

Er is een inschrijfformulier met nadere informatie over deze cursus en er was de mogelijkheid tot inschrijven. De inschrijftermijn voor deze cursus is verlopen;
het inschrijfformulier is gesloten; de inleidende informatie op het formulier is nog toegankelijk.

Eerdere cursussen:

Basiscursus microscopie

Veel enthousiaste natuuronderzoekers werken met een microscoop om de minuscule details van mossen, korstmossen of paddenstoelen te leren herkennen. Voor hen die deze bijzondere wereld nog niet kennen, organiseert de KNNV Den Haag een cursus microscopie. Gericht op onderzoek van paddenstoelen, maar deze kennis is ook voor andere floristische terreinen te benutten.
U krijgt de basiskennis voor het werken met een microscoop aangereikt en leert celstructuren van paddenstoelen herkennen. Concreet gaat het dus om het om:
-    Omgaan met de microscoop
-    Preparaat maken van de  verschillende onderdelen van verse paddenstoelen
-    Preparaat beoordelen en interpreteren
-    Kennismaking met diverse micro--‐kenmerken

De cursus duurt acht avonden (20.00 – 22.00 uur) en vindt plaats in het Veldwerkcentrum in het Milieu Educatief Centrum Zuiderpark, Anna Polakweg 7, 2533 SW Den Haag.

Data: maandag 4 en 11 april, donderdag 21 en 28 april, dan 2 weken pauze (meivakantie). Daarna donderdag 19 en 26 mei en maandag 30 mei en 6 juni. Reservedatum is maandag 13 juni.
Kosten: € 30,-

Inschrijven kan tot uiterlijk 31 maart 2016 via het inschrijfformulier.
Deelname voor maximaal 20 personen, in volgorde van aanmelding.

Meer info:
Peter Peperkamp – 06 23 70 46 34 - peterpep@casema.nl
Kees Pinster – 06 33 77 31 76 – pinster@ziggo.nl

Cursus wilde planten en insecten.

Deze KNNV-cursus is een aanpassing van een succesvolle cursus die in 2011 is gegeven. Toen lag de nadruk op het herkennen van zes plantenfamilies met bijbehorende excursies. De komende cursus gaat bovendien in op de relaties tussen planten en insecten.

De cursus is bestemd voor beginners. We willen graag via deze cursus meer bekendheid geven aan de KNNV en de IVN. Voor nieuwelingen combineren we deze cursus  dan ook met een proeflidmaatschap van een jaar van de KNNV. Uiteraard staat de cursus ook open voor bestaande leden. Bij grote belangstelling geven we echter wel voorrang aan nieuwelingen boven leden met al (heel) veel kennis. Dit soort doorgewinterde leden kunnen we trouwens wel goed gebruiken als extra hulp bij de excursies.

De cursus bestaat uit vijf lesavonden van 19.30 tot 22.00 uur in het Milieu Educatief Centrum Zuiderpark, Anna Polakweg 7, 2533 SW Den Haag. Het gaat om de dinsdagavonden op 3 mei, 24 mei, 7 juni, 21 juni en 6 september.

De excursies vinden (behalve de avondexcursie) in het aansluitende weekend plaats van 11.00 tot 14.00 uur. De excursies vallen op de volgende dagen: za 14 mei, za 28 mei, za 11 juni, dinsdagavond 28 juni van 19.30 tot 22.00 uur en za 10 september. Houd het liefst beide weekenddagen vrij, want we de andere dag houden we vrij als alternatief in geval van slechte weersverwachtingen.

De kosten zijn €40 voor leden van KNNV of IVN en €60 voor niet-leden.
Aanmelden kan vanaf nu tot ma 25 april 2016 via het
aanmeldformulier .
Uw aanmelding wordt definitief als u het inschrijfgeld overgemaakt heeft op de rekening van de KNNV Afd. Den Haag, te Den Haag, te weten:
NL 76 INGB 0000 1446 37 t.n.v. KON NED NATUURHISTORISCHE VER AFD S-GRAVENHAGE.

Als u niet geplaatst kan worden ontvangt u uw betaalde bedrag terug.

Tot ziens van het cursusteam:

Anna Kreffer              06-2641 7137 arhkreffer@gmail.com
Gerrit Jansen             070-310 7008 gj.jansen@casema.nl

De cursus "Paddenstoelen (Beginners en/of Gevorderden)" in 2014: is afgelopen en was een succes.
Lees hier Het verslag door Kees Pinster.