Op deze pagina staan onderwerpen die zowel voor het
Project Haagse Nachtvlinders in het licht als voor de
Werkgroep
de Nachtvlinders van belang kunnen zijn.


Uit Nieuwsbrief 173:
Nieuwe soort voor NL gevonden door onze WG-Nachtvlinders !

Borstelmot
Gevonden door Nachtvlinderwerkgroep KNNV DH:
een Borstelmot: Epermenia aequidentellus!

Details, waaronder de foto's zijn te vinden op waarneming.nl:
https://waarneming.nl/species/826526/

Een paar details:
Epermenia aequidentellus; een nieuwe soort voor Nederland;
werd 27 juni gevangen in "Katwijk - Pan van Persijn - Panbos"
Epermenia aequidentellus is een vlinder uit de familie borstelmotten (Epermeniidae).

2020-06-27 23:55; 1 imago, op licht, op laken

Waarnemers:
  Luuk Punt;
  August van Rijn;
  Erik Verlind;
  Nick Peeters

-----------------------------------------------

Toelichting door Nick Peeters:

Zaterdag 27 juni 2020 is er een om niet snel te vergeten. Samen met August van Rijn en Erik Verlind vertrok ik 's avonds naar het Panbos in Katwijk, voor een nachtvlindernacht in het kader van de Bioblitz aldaar. Als nachtvlinderwerkgroep van de KNNV Den Haag hadden we aangeboden te helpen met het waarnemen van zo veel mogelijk soorten flora en fauna, dat weekend.

Eenmaal daar zochten we ons plekje op, waarna Luuk Punt zich bij ons aansloot. Luuk was al aanwezig en had een route met smeer uitgezet.

Na het opzetten van het laken was het wachten op het duister. Vrij snel daarna kwamen de eerste soorten binnen, met op het smeer onder andere 5 Zwart Weeskind en 9 Meldevlinders. Op het licht zagen we vooral algemene soorten, tot het moment dat we de val gingen legen.

Na wat nieuwe avondsoorten, zat daar opeens een aparte microvlinder. We maakte wat foto's van het beestje en gingen door waarmee we bezig waren.

De volgende dag bleek, nadat ik hem had nagevraagd in een Facebookgroep over microvlinders, dat het zou gaan om Epermenia aequidentellis. Een soort uit de familie Borstelmotten. Deze soort is nog nooit eerder in Nederland gezien en daarmee nieuw voor de Nederlandse lijst! Hoe gaaf!

De dichtstbijzijnde populatie van deze soort bevind zich waarschijnlijk in zuid Engeland en de kans dat deze vlinder daar vandaan komt is vrij aannemelijk, gezien de stevige windkracht uit die richting gedurende die dag.

 


Ook uit Nieuwsbrief 173:
Nationale Nachtvlindernacht 19 en 20 juni 2020
Tekst en Foto's: Nick Peeters
Bekijk meer foto's, groter en mooier!
Het voorlaatste weekend van juni 2020 stond voor veel natuurliefhebbers in het teken van de Nationale Nachtvlindernacht. Een avond georganiseerd door onder andere de Vlinderstichting met als doel mensen kennis te laten maken met de prachtige wereld van de nachtvlinders.
Dit evenement keert jaarlijks terug, maar dit jaar was anders dan anders. Waar normaal de lakens worden opgesteld voor publiek, waren het nu vooral lakens in achtertuinen. Dit met oog op de COVID-19 pandemie en de getroffen maatregelen omtrent grote samenkomsten.

Ondanks dat leek het ons een mooi moment om dit weekend te gebruiken om de eerste nachtvlindersessie van het jaar 2020 te plannen. Normaal gesproken zouden we er half juni al vele keren op uit zijn gegaan, maar vanwege de eerder genoemde pandemie was het er nog niet van gekomen. Gezien de maatregelen langzaam versoepelden en we in de buitenlucht bezig zijn, vonden we dat we met een selecte club best iets konden organiseren, mits we enige afstand tot elkaar zouden bewaren.
Zo gezegd, zo gedaan en vlak voor het invallen van de duisternis kwamen we aan op ons vertrouwde stekkie bij de Egelopvang in het Westduinpark. Een plek waar de nachtvlinderwerkgroep van de KNNV Den Haag al vele jaren nachtvlinder monitort.

Na het opzetten van het laken hoefden we slechts te wachten tot het donker genoeg was, onder het genot van een heerlijk bakje koffie. Vervolgens werden we tijdens het wachten ook nog eens getrakteerd op een aantal Laatvliegers (Eptescius serotinus) welke vlak over onze hoofden foerageerden en zich prachtig lieten bekijken in het licht van een zaklamp.

Eenmaal donker ging de lamp aan en duurde het niet lang voordat de eerste soorten zich meldde, in de vorm van een Gamma-uil (Autographa gamma) en de altijd prachtige V-Dwergspanner (Chloroclystes v-ata).

Het eerste uur bleef het nog wel vrij rustig, maar na middernacht kwam er genoeg leven in de brouwerij. De ene na de andere soort diende zich aan, zoals bijvoorbeeld 3 Oranje Bruinbandspanners (Cidaria fulvata), 1 Vijfpuntzwartwitmot (Ethmia terminella) en een aantal Pinguintjes (Hedya salicella).

Uiteindelijk kregen we zaterdagavond 94 (verzamel)soorten op en rond het laken, met als leukste soorten een aantal Duinworteluilen (Agrotis ripae), 1 Snuitvlinder (Pterostoma palpina), 2 Maanmotten (Pammene regiana), 1 Duingranietmot (Eudonia lineola) en 1 Helmgrasuil (Mythimna litoralis).

Al met al een geslaagde avond, welke we rond 02:00 met een goed gevoel afsloten. Op naar meer!

Toegevoegd door Anna Kreffer:
Dank aan de egelopvang:
Dankzij de Egelopvang en onze contactpersoon daar, Mieke Dijkman, konden we hier weer staan en gebruik maken van de aanwezige voorzieningen. Een omheind veldje, elektriciteit en zitbankjes maken dit tot een prima vlinderplek. Mieke kwam ook nog even langs met haar batdetector. Drie vleermuissoorten vlogen er, waaronder dus de laatvlieger!


 

Ook uit Nieuwsbrief 173:
Nachtvlinders en "de KNNV" in 't nieuws:
"135 Soorten gespot bij eerste telling nachtvlinders in Bentwoud":


Bekijk de voorpagina van "Hart van Holland Ed Waddinxveen nr 1902 1 juli 2020";
(hierin is "de KNNV: onze afdeling").


 

Uit Nieuwsbrief 172:
Bestuiving door nachtvlinders.


De rol van nachtvlinders bij het in stand houden van planten is groter dan die van... bijen!

Hans van Helden maakt ons opmerkzaam op een interessant artikel (Engels, BBC-News).


Zie hier:
een bundeling van de artikelen over N
achtvlinders in de Nieuwsbrieven van de afdeling Den Haag.

Bundel: Zie bijlage (of tik/klik op 't plaatje):

De bundel bevat:

Uit Nieuwsbrief 109:
Start PROJECT HAAGSE NACHTVLINDERS IN HET LICHT.
DE VOORJAARSBOOMSPANNER.

Uit Nieuwsbrief 110:
DE HUISMOEDER.

Uit Nieuwsbrief 111:
HET ROESJE.

Uit Nieuwsbrief 112:
DE SINT-JACOBSVLINDER.

Uit Nieuwsbrief 113:
DE GAMMA-UIL.

Uit Nieuwsbrief 114:
DE KOLIBRIEVLINDER.
VERSLAG NACHTVLINDEREXCURSIE WESTDUINPARK ZATERDAG 4 JULI 2015.

Uit Nieuwsbrief 115:
Over Vlinderschermen en
LIEVEHEERSBEESTJES.

Uit Nieuwsbrief 116:
DE LIEVELING.

Uit Nieuwsbrief 117:
Over de oprichting vand de werkgroep en
DE AGAATVLINDER;
De nationale nachtvlindernacht (Mariahoeve en Delft).

Uit Nieuwsbrief 118:
DE KLEINE WINTER
VLINDER.

Uit Nieuwsbrief 119:
DE ZWARTVLEKWINTERUIL.

Uit Nieuwsbrief 120:
DE KLEINE VOORJAARSSPANNER.

Uit Nieuwsbrief KNNV-IVN feb-2016 ("KNNV121"):
De ZWARTKAMDWERGSPANNER.

 

 

Deel deze pagina