Datum: 
woensdag 16 januari 2019 20:00
Type activiteit: 
Thema-avond
Opwarming van het klimaat gaat het hardst in het Arctisch gebied. Dat heeft ook grote gevolgen voor de permanent bevroren bodem. Het ijs in de bodem ontdooit
langzaam maar zeker. Dat kan de opwarming van het klimaat versterken, doordat er meer broeikasgassen uit de bodem vrijkomen: kooldioxide en het veel sterkere broeikasgas methaan (moerasgas). Maar hoe gebeurt dat precies, is het echt zo erg als het weleens voorgesteld wordt of wordt het gevaar onderschat? Een verhaal over vijftien jaar onderzoek in de Oost-Siberische toendra, Siberische kraanvogels en kwade dampen, over veenmossen en kraters, overstromingen in de toendra, de overeenkomsten tussen Nederland en Siberië. En wat is 'yedoma'?
Ko van Huissteden is lid van KNNV-Deventer. Hij is van huis uit Kwartairgeoloog /bodemkundige en heeft vanaf 2004 onderzoek gedaan in Siberië aan permafrost, broeikasgasemissies en toendra-ecosystemen; de laatste expeditie was deze zomer. Ko is voor uitgeverij Springer een wetenschappelijk boek aan het schrijven over de koolstofcyclus in permafrostbodems.
 
Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer
Contactpersoon: 
Frens Westenbrink: f.westenbrink@kpnmail.nl
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina