Gierzwaluwkasten en het 100-jarig jubileum in 2017 van de KNNV-afdeling Deventer.

In 2017 bestaat de KNNV-afdeling Deventer 100 jaar.  De KNNV, vereniging voor veldbiologie,  viert dat met allerlei activiteiten.

Wie jarig is tracteert! Onder dat motto hebben we 100 gierzwaluwkasten cadeau gegeven die momenteel worden opgehangen door twee mensen van de vogelwerkgroep IJsselstreek. Met 100 extra broedgelegenheden voor gierzwaluwen hopen we een bijdrage te leveren aan de bescherming van de gierzwaluwen van Deventer en omstreken.

(Foto: J. Blaauw)

De vogelwerkgroep IJsselstreek heeft samen met mensen van de KNNV die 100 kasten in hun werkschuur in Diepenveen gemaakt. De vogelwerkgroep is wel wat gewend als het gaat om het bouwen van allerlei soorten nestkasten, ooievaarsnesten of huiszwaluwpalen, maar zoveel kasten in één keer maken is zelfs voor hen wel een groot project.

 

Momenteel worden de kasten opgehangen bij vele bewoners van Deventer en omstreken door Wim Visser en Ronald Groenink, die hun huis beschikbaar hebben gesteld voor het opgangen van een gierzwaluwnestkast.

Gierzwaluwen zoeken elk jaar weer hetzelfde nest op. Omdat er elk jaar oude nestlocaties verdwijnen is het erg belangrijk dat er ook nieuwe bijkomen in de buurt van bestaande nesten.

Zie foto hieronder.

Deel deze pagina