2. Zumpebeheergroep

De afdeling beheert sinds 1915 een eigen terrein in De Zumpe. In die tijd zijn er verschillende commissies en werkgroepen belast met het beheer. Op dit moment beheert De Zumpebeheergroep. In 2015 heeft zij een 100jarig jubileum gevierd en kwam een fotoboek uit over het onderhoud en de ontwikkelingen in die 100 jaar. In 2018 is een bijzonder rapport uitgekomen over de flora en fauna van deze periode.

De Zumpebeheergroep heeft de volgende activiteiten:

• beheren van het terrein al dan niet samen met omliggende grondeigenaren van De Zumpe
  • organiseren van minstens een publieke excursie, zoals de voorjaarsexcursie
  • organiseren van een Natuurwerkdag op de eerste zaterdag in november
  • samenwerking met diverse organisaties, groepen en instanties
  • bijeenkomsten en cursussen volgen
  • foto's en berichten plaatsen op de facebookpagina: KNNVDoetinchem

De 'Grote Zumpe' heeft haar toekomst liggen in het groeien naar een terrein van 120 hectare in het oosten van Doetinchem midden in een rivierduinenlandschap. Deze ontwikkeling wordt begeleid door de Provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem. De afdeling heeft een terrein van ongeveer 3,5 hectare en ligt midden in het natste deel met hakhoutbosjes, elzenmoeras, eikenmoeras, grote amfibieënpoel en schraal bloemrijk nat grasland. Door een grote variateit in gradiënten en waterstromen en een langdurige bescherming in dit natuurterrein is de huidige Zumpe een prachtig leefgebied geworden voor (bijzondere) flora en fauna.

De Zumpebeheergroep bestaat uit 5 leden en heeft het genoegen om met 10 actieve vrijwilligers het terrein te kunnen onderhouden. Zo wordt er gemaaid met de zeis, poelen  met een waadbroek opgeschoond en wordt zoveel mogelijk gezaagd met een handzaag.