Datum: 
donderdag 13 februari 2020 20:00
Type activiteit: 
Lezing


Alle lezingen vinden plaats in Gebouw "D'n Aard", Ariespad 5, Veldhoven,
van 20.00 tot 22.00 uur, tenzij anders vermeldt. Belangstellenden zijn van harte welkom!

 

Bevers (lezing en film)
Door: Willy de Koning

De Bever: Knuffeldier, lastpak of toch iets anders?
Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning Bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Bies-bosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de Bever. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film “Belevenissen met BEVERS” vertoond, waarin ze de kijker meeneemt op zoek naar de Bevers.
Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende Bevers, stoeiende Bevers, Bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge Bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen Bevers en hun jongen, Bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een Bever die over land loopt.
Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint - gaat ze in op de leefwijze van de Bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de Bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de Bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale Beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over Bevers die overlast veroorzaken.
Over de belevenissen met Bevers, tijdens de talloze uren aan de waterkant, valt natuurlijk ook van alles te vertellen. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm “Holland, Natuur in de Delta waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte.
Verder neemt Willy de Koning tal van ‘Beverattribu-ten’ mee, zoals een jas van Beverbont, Bevertanden en een Beverschedel, Beverknuffels, Beverkeutels, takken met knaagsporen en boekjes over Bevers.
Op de nieuwste Bever-dvd van Willy de Koning staan twee films van elk een half uur, met andere beelden dan tijdens de lezing worden vertoond. Die is deze avond te koop voor € 7,50.
In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met Bevers, getiteld ‘Avonden aan de Waterkant’. Het boek heeft 144 bladzijden, is voorzien van illustraties, en te bestellen via bol.com.

Foto's: Willy de Koning
bevers1bevers2

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
geen
Vindt plaats in: 
Geschikt voor kinderen: 
Nee

Deel deze pagina