Al onze activiteiten van de afd. Eindhoven zijn tot in het najaar 2020 gecanceld
i.v.m. het coronavirus!

* * Geïnteresseerd? Geef je op als deelnemer aan deze cursus(sen). * *

symboolCursus Inheemse Amfibieën en Reptielen
docent: Annemarie van Diepenbeek

De tijden dat er in bijna alle poelen en boerensloten een keur aan amfibieën werd aangetroffen zijn voorbij, maar met enige kennis van de habitateisen en leefgewoonten zijn veel soorten toch nog wel op allerlei plaatsen te vinden. Ook in de directe leefomgeving van mensen is met kleine aanpassingen een geschikte leefomgeving voor veel soorten te maken, met name voor amfibieën. Tuinvijvers en een “rom-melhoekje” achter in de tuin kunnen wonderen verrichten.
Het programma
Deze korte cursus laat deelnemers kennis maken met de inheemse soorten amfibieën en reptielen, hun kenmerken, leefwijze en habitateisen, en geeft inzage hoe het met ze gaat de laatste jaren. Vergeleken met vogels en zoogdieren gaat het over slechts enkele soorten: 16 amfibieën (en 2 exoten) en 7 reptielen (excl. de zeeschildpadden en 1 exoot). Hun leefwijze is echter zo verschillend en interessant dat er twee avonden dik mee gevuld zijn.
Tijdens de veldles zoeken we zowel in water als op land naar amfibieën en een deel van de ochtend gaan we op zoek naar de levendbarende hagedis, in de meeste delen van Noord-Brabant de enige reptielsoort. Maar hoe naar de andere soorten reptielen te speuren elders in Nederland, dat weten de deelnemers van deze cursus achteraf. Kort wordt ingegaan op bedreigingen en beschermingsprojec-ten.
De docent is oud-projectleider bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). In die functie was zij co-auteur van de RAVON Veldgidsen “Herkenning” en “Het Waarnemen van amfibieën en reptielen”. Verder schreef ze de KNNV Veldgids “Diersporen Europa” (2019) en is ze co-auteur van de “KNNV Veldgids Europese Zoogdieren” (2019).
Theorieavondenzandhagedis
Donderdag 12 maart: Amfibieën en hun habitat;
Donderdag 26 maart: Eieren en larven van amfibieën en reptielen en hun habitat.
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur.
Plaats: Gebouw D'n Aard, Ariespad 5, 5503 EZ Veldhoven
(s.v.p. niet parkeren in het Ariespad).
Veldles
Zaterdag 21 maart: zoeken in water en op land;
Zaterdag  4 april: reserve datum, locatie nader af te spreken.

Prijs: Leden KNNV en IVN € 30,-; Niet-leden € 40,- incl. KNNV-lidmaatschap tot eind 2020.
Opgave: Voor 1 maart 2020 per mail aan: cursussen@eindhoven.knnv.nl o.v.v. naam, adres, woonpl. e-mailadres en telefoonnummer.
Na aanmeding ontvangt u een bevestigingsmail met de betaalgegevens.
Maximaal aantal deelnemers: 20

Foto: Mannetje Zandhagedis in paartijd. De eerder afgebroken staart groeit weer aan, maar wordt nooit meer zo lang als de primaire staart. Foto:Annemarie van Diepenbeek.

cursusCursus Wilde bijen
docent: Pieter van breugel

Wilde bijen en het weer bloemrijker maken van ons land mogen zich de laatste tijd verheugen in een toenemende belangstelling. Daarom organiseert de KNNV afdeling Eindhoven een korte cursus over deze groep van insecten. Eerder, in 2012, werd een dergelijke cursus met veel succes en onder grote belangstelling al een keer gegeven voor de afdeling Eindhoven, ook toen door Pieter van Breugel uit Veghel. Zijn prachtige foto’s en enthousiasme werken aanstekelijk.
De drie cursusavonden zitten boordevol informatie en tijdens de twee veldbezoeken kan iedereen mee zoeken naar bijen en andere insecten. Het belooft weer een onvergetelijke cursus te worden.
Pieter van Breugel is insectenkenner en lid van de insectenwerkgroep van onze afdeling. Hij schreef de boeken ‘Gasten van bijenhotels’ (derde druk, 2019, EIS Kenniscentrum Insecten, Leiden) en de ‘Basisgids Wilde Bijen’ (2019, KNNV Uitgeverij).

Programma: Theorieavonden
Donderdag 2 apr: Inleiding vliesvleugelige insecten; biologie van hommels en sociale wespen;
levenscyclus van solitaire bijen; soorten hommels.
Donderdag 9 apr: Pootverzamelende bijen; maskerbijen; buikverzamelende bijen deel 1.
Donderdag 16 apr: Buikverzamelende bijen deel 2; nesthulp; koekoekbijen; parasitaire bellagers van bijen; solitaire wespen.

Plaats: Gebouw D'n Aard, Ariespad 5, 5503 EZ Veldhoven (s.v.p. niet parkeren in het Ariespad).

Excursies:
Zondag 5 apr (19-4 reserve datum) 10.00 uur, nader af te spreken.
Zaterdag 27 jun (4 jul reserve datum) 9.00 uur, nader af te spreken.

Prijs (incl. koffie en thee)
€ 50,00 voor leden KNNV en IVN-leden.
€ 65,00 voor niet-leden incl. KNNV-lidmaatschap tot eind 2020.

Opgave: Voor 22 maart 2020 per mail aan:
cursussen@eindhoven.knnv.nl onder vermelding van naam, adres, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer.
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met de betaalgegevens.

Maximum aantal deelnemers: 20.

cursus
Cursus "Het leven in een waterdruppel"

Docenten: Willem Cramer, Harry Nouwen

Deze cursus is een inleiding tot de wereld van plantaardige algen en dierlijke eencelligen in het
water van sloten, vennen en kanalen. Die wereld omvat een rijkdom aan organismen en is dan ook
bijzonder om eens nader kennis mee te maken.
Via een presentatie met afbeeldingen en instructies is het mogelijk om ook zelf, met een microscoop,
aan de slag te gaan. Ook aan een nevenactiviteit – het monsteren – wordt aandacht besteed.

Cursusdata

Woensdagen: 20 mei - 27 mei - 3 juni
Steeds van 19:30 tot 21:30 uur.

St. Joriscollege, Roostenlaan 296, te Eindhoven.

Prijs

€ 35,00 voor KNNV- en IVN-leden, € 45,00 voor niet-leden, inclusief KNNV-lidmaatschap
tot eind 2020.

Opgave

Voor 10 mei per mail aan:
cursussen@eindhoven.knnv.nl, onder vermelding van naam, adres, woonplaats, e-mail adres en
telefoonnummer. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met betaalgegevens
en mogelijk verdere gegevens.