Voor deelname aan excursies geldt:
• Aanmelden bij de excursieleider is noodzakelijk, tenzij anders is aangegeven.
   Een kleine wijziging is mogelijk, en vervoer kan aangepast worden. En mocht een
   excursie niet doorgaan, dan kunnen zij die aangemeld zijn ingelicht worden.
• Zorg voor proviand (eten en drinken) en neem regenkleding mee, evt. laarzen.
• En natuurlijk…. een veldkijker, een loepje, je favoriete boek om iets in op te zoeken.
• Let bij colonne rijden altijd op degenen die volgen, dit om elkaar niet uit het oog te verliezen.
• De chauffeur kan de route ontvangen van, of vragen aan de excursieleider.
• Ook niet-KNNV-leden zijn van harte welkom.
   Het KNNV-principe is: We leren van en ontdekken met elkaar, ieder brengt het hare of zijne in.

datum / plaats

informatie

tijd/start

duur / aanmelden

za 8 dec

Gijzenrooi

Het Brabants Landschap vermeldt dit gebied op zijn site als ‘landschap als uit een schilderij van Vincent van Gogh. Gijzenrooi is een afwisselend landschap met kleinschalige akkerbouw en natte graslanden. De Gijzenrooise Zegge heeft als kern een moerasbos. Rondom de graslanden liggen eeuwenoude akkers.
Hier worden op biologische wijze, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, granen verbouwd. Rond de akkers kunt u wandelen langs bosjes en
houtwallen.
Midden in het gebied lopen alle paden dood op een moeras. Er liggen ‘klotputten’ in, ontstaan na het weggraven van klot, een soort natte turf.‘
Dus een mooi stukje deels agrarisch landschap afgewisseld door kleine bospercelen heel dicht bij huis, heel geschikt om toch in alle rust even de benen te strekken en een frisse neus te halen. De wandeling
is zo’n 6 km lang.

parkeerplaats Hezerweg-Kanunnekensven, Eindhoven, bushalte lijn 12

halve dag

Rob en Annemieke van Vucht, robvanvucht@hetnet.nl,
of 0499-398897

zo 6-jan-2019

Nieuwjaarswandeling.
De nieuwjaarswandeling voor al onze leden gaat in het nieuwe jaar door het dal van de Kleine Beerze. Die begint bij Duizel en loopt langs Hoogeloon en Vessem en tussen Oostelbeers en Middelbeers naar het Landgoed Baest, waar zij in de Beerze uitmondt.
De wandeling gaat langs de beek en dan door het boerenland terug naar Vessem en heeft een lengte van 5,7 km.
Rond 13:00 uur biedt het bestuur de leden een kop erwtensoep (of een andere soep) aan in restaurant De Gouden Leeuw.

Rest. de Gouden Leeuw
Jan Smuldersstraat 24,
5512 AZ Vessem

Doorgang bij twijfel, bel vanaf 8.30 uur
040-2120467

zo
20-jan 2019

de Mariapeel

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt een prachtig gebied: Mariapeel en Deurnesche Peel, die samen een bijzonder moeras vormen. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als turf, het ‘goud van de Peel’ verkocht.De sporen van het turfsteken zijn nog overal aanwezig.
Dit jaar hebben er voor het eerst zelfs Kraanvogels proberen te broeden. Jammer genoeg niet gelukt, waarschijnlijk door de droogte. In de winter kunnen we er Klapeksters verwachten, evenals ganzen en roofvogels.

Gerardusplein, Eindhoven

3/4 dag