Voor deelname aan excursies geldt:
• Aanmelden bij de excursieleider is noodzakelijk, tenzij anders is aangegeven.
   Een kleine wijziging is mogelijk, en vervoer kan aangepast worden. En mocht een
   excursie niet doorgaan, dan kunnen zij die aangemeld zijn ingelicht worden.
• Zorg voor proviand (eten en drinken) en neem regenkleding mee, evt. laarzen.
• En natuurlijk…. een veldkijker, een loepje, je favoriete boek om iets in op te zoeken.
• Let bij colonne rijden altijd op degenen die volgen, dit om elkaar niet uit het oog te verliezen.
• De chauffeur kan de route ontvangen van, of vragen aan de excursieleider.
• Ook niet-KNNV-leden zijn van harte welkom.
   Het KNNV-principe is: We leren van en ontdekken met elkaar, ieder brengt het hare of zijne in.

datum / plaats

informatie

tijd/start

duur / aanmelden

zo 26 aug

Groote Heide en omgeving

De Groote Heide is een vennengebied met aangrenzend een prachtig bosgebied in eigendom van Brabants Landschap, Brabant Water en de gemeente Heeze.  Hier liggen enkele mooie vennen zoals Klein Huisven, Veeven, Diepmeerven, Droogmeerven, Appelven en Peerven.  De begroeiing bestaat uit Struikheide, Dopheide, Kleine zonnedauw,  Klokjesgentiaan en Moeraswolfsklauw. In dit landschap kunnen we ook de Boomvalk, Buizerd, Havik en Wespendief aantreffen. In de nazomer komen hier vaak Zwarte ooievaars rusten. Kortom, een prachtig natuurgebied waar altijd wel iets te beleven is.

Hut van Mie Pils,
eind Hutdijk, Aalst
halve dag

Jacques van Kessel,
040-2531211,
j.kessel151@upcmail.nl

za 8 sept

1000-SOORTENDAG in de Aanschotse Beemden, klik hier

za 22 sept

De Luysen

De Luysen (en Mariahof) is een 40 ha groot vijvergebied met aansluitend een moerassig bosgebied. Het is een waar paradijs voor vogels. Er zijn drie kijkhutten, waar vaak bijzondere waarnemingen worden gedaan, zoals IJsvogel, Roerdomp en steltlopers. De Abeek is de levensader van het natuurgebied. De beek staat bekend om zijn verschillende watermolens. De naam van het gebied is afkomstig van het luys-kruyd, dit betrof dan riet, rietgras of lisdodde. Er zullen vast ook nog libellen te zien zijn, het is een waar libellenparadijs. En we hopen natuurlijk op trekvogels.

Gerardusplein,
Eindhoven

Carla van Moorsel
cvanmoorsel@gmail.com

zo 7 okt

Oude Buisse Heide en de Maatjes

Gewestelijke excursie. Het landgoed Oude Buisse Heide is in 1945 door de dichteres Henriëtte Roland Holst aan Natuurmonumenten geschonken. Het noordelijke deel bestaat uit heide met een aantal vennen. Rondom de vennen groeien gagel en zonnedauw. In het zuidelijk deel komen dennenbossen en loofbos voor. Bij landhuis Angorahoeve groeien oude eiken en beuken. Het thema van dit ochtendgedeelte van de excursie is “Paddenstoelen”.
De lunch wordt gebruikt in het gebied.
Na de lunch gaan we tot ongeveer 16 uur wandelen in De Maatjes, en het thema hier is “vogels”.
Dit is een van de meest zuidelijk gelegen rietgebieden in Nederland. Het ligt in het zuiden van de gemeente Zundert en maakt deel uit van een grensoverschrijdend natuurgebied. Het wordt beheerd door SBB in Nederland en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap in België. Het Vlaamse deel van het gebied ligt in het noordoosten van de gemeente Kalmthout. De naam van beide gebieden slaat op een verleden als verveningsgebied. Jarenlang had het gebied de Maatjes te kampen met verdroging maar door diverse maatregelen is het Nederlandse deel een stuk natter geworden. Voor vogelaars is het een aantrekkelijk gebied. Vooral in voor- en najaar kun je er op vogelgebied interessante waarnemingen doen.

Het Pannehuske,
Roosendaalsebaan 4, Achtmaal

Carpoolen: meld je aan via 040-2217857 of
foxy@xs4all.nl
hele dag

opgave voor 1 okt
via 06-51541088 of
info@roosendaal.knnv.nl

zo 21 okt

Omgeving Landgoed de Wielewaal

Dankzij de medewerking van de familie Philips is het ook dit jaar weer mogelijk, onze excursie naar het landgoed gelegen naast „De Wielewaal‟ te houden. Het accent ligt zoals gewoonlijk op de paddenstoelen. Maar het betreft hier een bijzonder interessant, normaal niet toegankelijk gebied waar ook veel andere dingen zijn waar te nemen. Hopelijk is het de goede tijd om veel paddenstoelen tegen te komen.

Tegenboscgweg 3D,
Eindhoven

Via de Antony Fokkerweg de Oirschotsedijk, dan 2e weg rechts

opgave jan.lanters@gmail.com
of 040-2120467

za 27 okt

de Maasduinen

De wandeling gaat door een wat onbekender deel van de Maasduinen even ten zuiden van Gennep, ten noorden van de vertrouwde gebieden als de Hamert en het Reindersmeer. Het is een avontuurlijk gebied met veel bos én heide, hellingen en vlakke stukken, vennen en vijvers, weidse vergezichten en intieme stukjes landgoed. Het vele loofbos zal in deze herfsttijd garant staan voor een rijk kleurenspel. De lengte van de wandeling is ruim 10 kilometer, met enkele pittige hellinkjes.

Orionstraat, Eindhoven (bij AH)
hele dag

Rob en Annemieke van Vucht, robvanvucht@hetnet.nl,
of 0499-398897

za 3 nov

het Wijboschbroek

Dit jaar gaan we weer eens naar het Wijboschbroek. Omdat dit een nat bos is verwachten we ook na de droge zomer hier toch wel wat paddenstoelen aan te treffen. Het gebied is ontstaan als ontginning van een oorspronkelijk broeklandschap ten oosten van het gehucht Wijbosch in het beekdal van de Aa en het werd vooral gebruikt voor de aanplant van populieren en langs de wegen eiken. Tegenwoordig vindt men er ook hakhoutbosjes bestaande uit wilg en els, en op de hogere delen naaldbos. Het Wijboschbroek staat bekend om zijn mooie voorjaarsflora bestaande uit velden met Bosanemoon, Slanke sleutelbloem en hier en daar nog Zwartblauwe rapunzel en Knikkend nagelkruid. Ook wat betreft paddenstoelen is het gebied zeer gevarieerd. Wat we gaan vinden blijft natuurlijk altijd een verrassing.

Gerardusplein, Eindhoven

parkeerplaats (aan de Akendonk), Wijboschbroek, 5482 VH, Schijndel