De Natuur van Costa Rica
 

Door Gerard Vos

Maandag 17 september 2019
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Gebouw "D'n Aard", Ariespad 5, Veldhoven 

Het Midden-Amerikaanse land Costa Rica is amper groter dan Nederland. Maar het verschilt wel sterk van Nederland in de immense rijkdom van zijn natuur.

Die profiteert van de ligging op een landbrug tussen twee grote continenten, en de vele aanwezige biotopen. De tropische bossen reiken van beide kusten tot ver in de bergen, en die gaan tot 3800m hoogte. De natuur wordt er goed beschermd. Van Costa Rica’s oppervlak heeft 25% de status van nationaal park of is anderszins beschermd. Geen ander land kent een dergelijk hoog percentage. Het “Ecotourisme” is voor Costa Rica een belangrijke inkomstenbron. De ontbossing die in het verleden veel voorkwam is sterk afgenomen.2018-2-briluil

Voor natuurliefhebbers is Costa Rica een eldorado. Er zijn 850 soorten vogels waargenomen, waaronder heel fraaie, zoals de Quetzal, de Rode ara, de Zonneral, en de vele soorten kolibri’s. Ook zijn er duizenden soorten ongewervelde dieren, 150 soorten amfibieën – zoals de pijlgifkikkers - en meer dan 200 soorten reptielen. Verder enkele honderden soorten zoogdieren, zoals de Jaguar, Poema, tapirs, miereneters, luiaards, en apen. En niet te vergeten, de grote verscheidenheid aan planten…
Costa Rica biedt bezoekers goede verblijfsmogelijkheden (hotels en “lodges”), en er zijn plaatselijke gidsen met een uitstekende natuurkennis.
Foto: Gerard Vos

________________________________________________________________________________________________________________


Klimaatverandering en vogels


Door Henk Sierdsema (Sovon)

Donderdag 15 november 2018
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Gebouw "D'n Aard", Ariespad 5, Veldhoven
2018-2-grafiekDeze lezing laat zien welke gevolgen klimaatveranderingen hebben voor onze vogelpopulaties. Alle aspecten passeren daarbij de revue, van veranderingen in de fysiologie van vogels, via veranderingen in fenologie (zoals timing van eileg en trekpatronen) tot veranderingen in verspreiding en populatiegroottes: welke soorten gaan we in de toekomst verliezen, en welke soorten kunnen we juist verwelkomen als gevolg van de opwarmende omstandigheden?

Deel deze pagina