Alle lezingen in D'n Aard, Ariespad 5, 5503 EZ Veldhoven, van 20.00 tot 22.00 uur.


lezing
De Atlantic Odyssey 2018
door: Henk Hendriks
datum: maandag 18 maart 2019

Even wat nadere uitleg over de “Atlantic Odyssey”. Deze reis werd uitgevoerd door de "Plancius",
een schipatlanyic odyssey dat in 2009 van oceanografisch onderzoeks-schip werd omgebouwd tot expeditie-cruiseschip. In onze winter (november - maart) maakt het reizen naar het Antarctisch schiereiland en omringende eilanden vanuit Ushuaia, de zuidelijkste stad in Argentinië. Na afloop van het seizoen vaart het schip terug naar de thuishaven in Vlissingen waar in onze zomer (juni - september) trips naar het noorden en met name Spitsbergen worden gemaakt. De terugreis van Ushuaia naar Vlissingen wordt de “Atlantic Odyssey” genoemd. Sinds een 15-tal jaren wordt deze reis aangeboden en het is voor met name vogelaars en natuurfoto-grafen een unieke kans om zeldzame zeevogels te zien en te fotograferen en enkele zeer afgelegen eilanden aan te doen waar je normaliter nooit kunt geraken. Deze eilanden hebben daarbij ook vaak nog een unieke avifauna. Behalve vogels heb ik tijdens deze trip ook veel zeezoogdieren gezien en kunnen genieten van schitterende landschappen.

Vanuit Ushuaia voeren we via de Drake Passage langs de rand van het Antarctische schiereiland, dan door naar South Georgia met zijn 10-duizenden Koningspinguïns, Gough Island, Tristan Da Cunha, St. Helena waar ik ook het graf en verblijfplaats van Napoleon heb bezocht, Ascension atlanticIsland en uiteindelijk kwamen we op dag 34 aan op Cabo Verde. Het was een trip van ongeveer
10.000 kilometers op zee en we voeren van het koude vaak stormachtige Antarctica naar de hete, tropische gebieden aan het eind van de reis. Oceanwide Expeditions, de organisatie die de "Plancius" inzet voor de verschil-lende reizen, had aangegeven dat de Atlantic Odyssey van 2018 voorlopig de laatste zou zijn. Graag wil ik jullie deze avond meenemen op deze reis waarbij ik o.a. 7 soorten pinguïns en 8 soorten albatrossen heb waargenomen.

 

 

 ________________________________________________________________________________________

Insecten en natuurbeheer

Door: Jap Smits
Datum: maandag 15 april 2019

Uit recent onderzoek van Duitse en Nederlandse insectenonderzoekers is gebleken dat 76 % van de insectenpopulaties de laatste 30 jaar stilletjes is verdwenen. Wat kunnen we doen aan deze drastische achteruitgang en hoe beheren we onze natuur met aandacht voor insecten?

SallandkerverDe lezing van Jap Smits, boswachter ecologie, entomoloog en heidespecialist bij Staatsbosbeheer start met een korte inleiding over de achteruitgang van insectenpopulaties in het algemeen en de betekenis hiervan voor onze Nederlandse natuur. 


Daarna zoemt Smits in op beheermaatregelen 
voor insecten in bos en heidegebieden op de droge zandgronden zoals we die kennen in Brabant. Onderwerpen die aan de orde komen:
•    Ontstaan van onze cultuur/natuurgebieden
•    Klimaat (verandering)
•    Effecten van verzuring en luchtverontreiniging

Foto: Sallandkevers (Hoplia philanthus) verzamelen
zich in de top van een vliegden. Het uitvliegmoment
verschaft een belangrijke bron van bulkvoer.

Deel deze pagina