Datum:
donderdag 25 juli 2019 20:00
Type activiteit:

Weidesprinkhaan-Quest en Cursus Sprinkhanen

De afdeling Enschede van de KNNV organiseert een theorieavond en excursies rond sprinkhanen en krekels. Tijdens de excursies is er aandacht voor alle soorten. Een speciaal doel van de excursies is het vinden van een mogelijke populatie Weidesprinkhaan in de omgeving van de Lonnekerberg en het Vliegveld Twente.

In 2018 werd tijdens een inventarisatie van de Lonnekerberg bij toeval een zingend mannetje Weidesprinkhaan gevonden. Dat was toen de enige Weidesprinkhaan in Nederland! Later werd er een populatie Weidesprinkhaan gevonden bij Pannerden. Maar dat waren dan ook de enige Weidesprinkhanen sinds lange tijd in Nederland.

Een gerichte zoekactie op de Lonnekerberg leverde verder niets op. De vraag blijft dus, was dit één enkel mannetje, of zit er een populatie Weidesprinkhaan ergens op de Lonnekerberg of het Vliegveld Twente? Met de WeidesprinhaanQuest van de KNNV Enschede willen we in 2019 nog een zoekactie organiseren. En daarvoor zoeken wij úw hulp! Vóórdat we beginnen met de excursies is er een theorieavond waarin wordt verteld hoe u de diverse sprinkhaansoorten kunt onderscheiden.

Hoewel vaak onbekend nemen sprinkhanen toch wel een opvallende plaats in in het landschap.

Sommige soorten zijn vrij groot van formaat en prachtig gekleurd, en de meesten kunnen ook prima herkend worden aan hun zang. Hun gekras en geratel bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer van de zomer.

Theorieavond

Tijdens de theorieavond wordt u ingewijd in de wereld van sprinkhanen en krekels.

Donderdag 25 juli van 20.00 uur tot 22.00 uur

Docent: Wim Bakker

De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

Excursies

1. zaterdag 27 juli van 10.00 tot 12.00 uur

2. zaterdag 3 augustus van 10.00 tot 12.00 uur

3. zaterdag 10 augustus van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie excursie: Omgeving Lonnekerberg en Vliegveld Twente

Excursieleider: Wim Bakker en anderen

Aanmelden is alleen nodig voor de excursies. Graag aanmelden o.v.v. excursie 1, 2 of 3 bij secretaris@enschede.knnv.nl (maximum aantal deelnemers per excursie: 20)

Kosten: gratis voor KNNV-leden en DMF- en RMT-vrienden. Niet-leden betalen €10,- voor de theorie en een excursie.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een Ger van Zanen voucher van de landelijke KNNV Zeist.

Georganiseerd door:
Vindt plaats in: