Op 11 en 12 mei 2018 zijn de 1000 soortendagen gehouden op De Neijensteen, IJsseldijk 1 in Veessen. Centraal stonden de waarnemingen in de Hoogwatergeul die onlangs is afgerond. Hier volgen de verslagen van de werkgroepen die hebben deelgenomen. Vanwege de droogte en het gebrek aan paddenstoelen, is deze werkgroep naar het naastgelegen gebied bij het Bakhuis gegaan.

 

Paddenstoelen

De werkgroep paddenstoelen is met 7 deelnemers naar het bosgebiedje naast het Bakhuis gegaan voor de inventarisatie van 1.5 uur. Op het grasveld voor het Bakhuis zijn al de eerste soorten gevonden. Vroeg in het seizoen, na een droge periode, zijn er totaal 24 soorten gevonden. De Azaleaknopvreter kwam voor in een rododendron die in de afscheiding van het gras stond.

Enkele soorten zijn met de microscoop gedetermineerd door Menno Boomsluiter en Lucie Wessel.

VogelmelkroestVogelmelkroest - foto M.Boomsluiter

Vergeleken met de inventarisatie op de 1000 soortendag van 5 september 2015 die in het zelfde gebied is gedaan, zijn er 6 soorten die overeenkomen.
Hier is de complete lijst in Excel. Op tab 2 de waarnemingen uit 2015.

Gewoon franjekelkjeGewoon franjekelkje - foto M.Boomsluiter

 Een bijzondere vondst werd gedaan in een ander deel van de Nijensteen, nl. de zwarte schotelkluifzwam die vrij zeldzaam (z) is.

Zadelzwam

Zadelzwam - foto H. Snoek

Deel deze pagina