Datum:
zaterdag 16 maart 2019 13:30
Type activiteit:
Natuurwandeling

Het Uddelermeer is in de zomermaanden een toeristische trekpleister, maar ligt in deze periode verstild in het landschap. Het is een pingoruïne, een overblijfsel uit de laatste ijstijd (Weichselien, 115.000-10.000 jaar geleden). In Nederland heerste een toendraklimaat met een permanent bevroren, kale bodem en zandstormen. Op zwakke plekken stuwde in de ijsbodem grondwater omhoog. Dat bevroor en groeide door de voortdurende aanvoer van onderaf uit tot een ijslens, half ondergronds, half bovengronds. Toen het warmer werd, smolt de ijslens en liet in het landschap een gat achter waarin water bleef staan.

Het Uddelermeer is van oorsprong 17 meter diep. Op de bodem heeft zich de afgelopen 10.000 jaar een dik pakket organisch materiaal opgehoopt, waardoor een waardevol vegetatiearchief is opgebouwd. Het Uddelermeer spreekt ook cultuurhistorisch tot verbeelding door de Hunneschans die er tegenaan schurkt. Het nabij gelegen Bleekemeer is eveneens een pingoruïne, maar ligt er minder fraai bij.

De werkgroep Geologie en Landschap heeft samen met de werkgroep Sprengen en Beken van de KNNV Apeldoorn een lezing en excursie voorbereid. De lezing wordt gegeven door Anja Verbers, fysisch geograaf en een autoriteit op het gebied van pingoruïnes. Ze is projectleider van het Pingo Programma van Landschapsbeheer Drenthe.

Na de lezing wandelen we naar en langs het Bleekemeer en het Uddelermeer.

Tijdstip:              Lezing 13.30 uur, wandeling 15.30 uur (duur ca. 1 uur)

• Carpooling vanaf parkeerplaats voorm. restaurant Schaveren, Oranjeweg 72-74, 8166 JC in Emst. Uiterlijk 12.55 uur aanwezig, vertrek 13.00 uur. Meerijders betalen 2 euro aan hun chauffeur.

Opgave verplicht bij Jan den Held, email: jdenheld@lijbrandt.nl, tel: 0575-517750.
Leden KNNV en IVN gratis op vertoon lidmaatschapskaart; niet-leden welkom, bijdrage € 3,00.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats: