Datum:
woensdag 18 september 2019 20:00
Type activiteit:

Lezing door Egbert de Boer met als onderwerp "Rode-Lijst Planten"

afb

De plant op de foto is Fraai hertshooi (Hypericum pulchrum). Deze plant staat op de Rode Lijst in de categorie BEDREIGD. Die status dankt Fraai hertshooi aan het feit dat het aantal groeiplaatsen in ons land sterk afneemt. Momenteel komt hij voornamelijk voor op de Veluwe en in Zuid-Limburg. Wie in onze omgeving een beetje op planten let, weet hem vast wel ergens te vinden. In het Kroondomein bijvoorbeeld staat hij langs diverse wegen en paadjes. Maar niet langs elk pad. Hoe dat komt?
Fraai hertshooi groeit op droge voedselarme grond (is er genoeg op de Veluwe), maar die grond moet dan wel enigszins leemhoudend zijn.
Op diverse plekken op de Veluwe zijn leemkuilen te vinden. In het verleden werd deze leem gewonnen en naar de dorpen getransporteerd, om te worden gebruikt voor vloeren in stallen en huizen. Mijn theorie is dat er tijdens het vervoer leem is gemorst langs paden waar leem werd vervoerd. Het zou kunnen verklaren waarom Fraai hertshooi langs sommige paden nog wel voorkomt en langs andere niet!

Bent u benieuwd of er nog meer planten van de Rode Lijst in onze omgeving voorkomen? Dan is deze lezing zeker een aanrader.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats: