In deze pagina staan wetenswaardigheden, opmerkingen en bijzondere vondsten van onze leden.
Je bijdrage is welkom bij info@epe-heerde.knnv.nl

In de tuin
Je hoeft helemaal niet ver weg te gaan om leuke dingen te zien. De ene dag zien we een bruine korenbout vrouw in onze tuin. En de volgende dag een koninginnepage.
Fantastisch!

Lucie

Rups Oranjetipje
Herinnert u zich nog dit bericht over het eitje van het oranjetipje in de tuin van Mariet?
Het eitje is uitgekomen en nu kruipt er een rups op de Look zonder look.

Poel
Hier nog wat foto's van Max die rond zijn poel zijn geschoten.

poel

Bruine vuurvlinder
De bruine vuurvlinder is een schaarse standvlinder die lokaal voorkomt op de zandgronden van de Veluwe, Drenthe en delen van Twente. Op de rode lijst staat hij als kwetsbaar. Dit exemplaar zag ik op het fietspad tussen Vaassen en Elspeet.

Lucie

bruine vuurvlinderkaartje

Boktorren
Ik zag in de mails o.a. de Gele ribbelboktor voorbijkomen, een vertegenwoordiger van het geslacht Rhagium. In de Benelux komen vier soorten van dit Genus voor nl. de Grijze ribbelboktor - Rhagium inquisitor (lengte 10-21 mm., op naaldhout, algemeen in de duinen en op de zandgronden), de Bonte ribbelboktor - Rhagium bifascatum (lengte 12-22 mm., op naaldhout, vooral op de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug), de Geelzwarte ribbelboktor - Rhagium mordax (lengte 13-22 mm., vooral op loofbomen, soms ook op naaldhout, komt verspreid voor op de Veluwe, elders zeldzaam) en de Grote ribbelboktor (vroeger hier en daar nog Loerende boktor genoemd) - Rhagium sycophfanta (lengte 15-26 mm., uitsluitend op eiken, komt vrijwel alleen op de Veluwe voor, elders zeer zeldzaam).
Op het ogenblik heb ik al meerdere exemplaren gezien en op de foto gezet: de Geelzwarte ribbelboktor (Woesterberg), Grote ribbelboktor (Kroondomein t/o Aardhuis) en Bonte ribbelboktor (Niersen).
Ik ben dus nog op zoek naar de Grijze.

Henk

afb

Kuifvlinder

Op de Koningskaars deze rups van een Kuifvlinder gevonden.

Max

Vossenbroek
Peter en ik hebben afgelopen zaterdag op het Vossenbroek gelopen. Dat was genieten qua planten,er waren niet zoveel vlinders, vanwege de harde wind, denk ik
We hebben een stuk of 6 mannetjes Icarus blauwtjes gezien. Op de camping vloog er een grote tor in mijn haar. Dat was schrikken voor mij en voor de tor ook denk ik. Het blijkt een Bonte ribbelboktor te zijn. Wel een mooi beestje om te zien, toen hij rustig op de grond zat.
Bij het Kievitsveld zagen we een weidebeekjuffer. Het lijkt qua vlinders wel of de juni-dip al is begonnen. Je ziet weinig witjes, citroenen en nog een laatste oranje tipje. Af en toe een dagpauwoog en atalanta. Het is wachten op betere tijden.

Carolien

Libellen aan de Oranjeweg
Gisteren het voor de tweede keer libellen geïnventariseerd aan de Oranjeweg. Heel veel Azuurjuffers die in het bekende z.g.  paringswiel eitjes aan het afzetten waren op flap. Soms leek het wel als het mannetje het vrouwtje wou verdrinken (zie foto). Maar een paar lantaarntjes en een paar mooie viervlekken.
azuurjuffer
Verder ook nog naar het infiltratieproject aan de Dellenweg geweest. In alle nieuw gegraven vijvers was geen enkel leven te bekennen en de directe omgeving zag er droog en dor uit. Maar in het midden ligt nog een oude vijver met begroeiing  o.a. met mattenbies. Hier vlogen azuurjuffer, lantaarntjes, vuurjuffers, viervlek en vroege glazenmaker. Op de valreep snapte ik nog een verse st. Jansvlinder.

Gerard

St Jansvlinder

Boletenzwartlijfje
Hoewel het nog niet zo warm is dat de mussen dood van het dak vallen, lag er toch een op het pad. Toen ik hem oppakte zat deze prachtig gekleurde kever eronder. Had ik nog nooit eerder gezien. Via plaatjes kijken gedetermineerd: boletenzwartlijfje. Leeft in zachte boomzwammen. Nu nog op zoek naar de boomzwam in het grint.

Wietske

afb

Vreemde eend in de bijt
Een opvallende verschijning in het Apeldoorns kanaal bij Hattem, de Mandarijneend. Het waren er wel 5, waarvan 4 mannetjes en maar 1 vrouwtje. Maar dat kan ook komen doordat het grijsbruine vrouwtje vrijwel onzichtbaar wordt naast het bont gekleurde mannetje.
Ook nog een Middelste zaagbek in de buurt.

Joke

afb

Sint Jacobsvlinder
Ik was even op de Ossenweg ivm planteninventarisatie. En daar vloog de Sint- Jacobsvlinder. Dit is een dagactieve nachtvlinder.  

Lucie

Sint Jacobsvlinder

Kleine of Grote ratelaar?
De verschillen tussen Kleine en Grote kom je geregeld tegen bij naamgeving van soorten, zowel in de dieren- als de plantenwereld. Zijn dat alleen verschillen op basis van formaat? Er zijn meestal meer verschillen, zeker in de plantenwereld. Te denken valt aan Grote en Kleine watereppe, Grote en Kleine engelwortel, Groot en Klein streepzaad ….. om maar enkele voorbeelden te noemen.
Met Wietske ging ik onlangs op pad; zij had de Grote bevernel gevonden die ik graag wilde zien. Echt heel anders dan de Kleine bevernel ! Ondertussen zagen we natuurlijk veel meer, zoals de bloeiende Ratelaar. Zou dat de Grote of de Kleine zijn? Hoe zat het ook alweer? Thuis maar even uitzoeken …..

Ratelaar1
De foto’s laten duidelijk enkele verschillen in bloemvorm zien tussen de Grote (uit het Wisselse veen) en de Kleine (bij Nijensteen): de lengte van de tand van de bovenlip en de bocht in de kroonbuis
Grote ratelaar heeft een lange tand en een bocht in de kroonbuis, Kleine ratelaar een korte tand en een rechte kroonbuis.
Nu weten we het weer; maar volgend jaar ?

Wietske en Hetty

De echte Koekoeksbloem
Ook spontaan in mijn tuin een plekje gevonden!

Hans en Loes

Gouden tor in Bakhuisbos
Deze gouden tor vond ik in een gordijn in huis en gelijk maar naar buiten gebracht.
De gouden tor is  fors, ongeveer 2 cm lang en de  kleur van de rug is meestal goud-groen gekleurd.

Jenneke

Op de Tongerense Heide
En hier nog een zandhagedis waarvan ik eerst alleen de staart kon zien. Hij zat ingegraven. En nog een Kleine Vuurvlinder (met dank aan Hetty voor de juiste naam).
Allebei op de Tongerense hei.

Henk

zandhagedisvuurvlinder

 

Vogels
Ja, inmiddels leven we al een aantal weken in de zogenaamde anderhalve metereconomie. Maar voor mij betekent het wat meer vrije tijd om er, al of niet met kleinzoon, op uit te trekken. Geen beurzen, geen veilingen enz.
De afgelopen dagen was het behoorlijk koud dus de insecten lieten zich in beperkte mate zien. Dus de macrolens maar vervangen door de telelens en op jacht naar wat grotere onderwerpen. Naar de Ooijpolder, de Millingerwaard, het Dwingelderveld enz. Zie hier een aantal resultaten, waaronder Lepelaars in de Ooijpolder, Tapuit in Apeldoorn-noord, Nijlgans in Welsum en Wulp in Middendijk Nijbroek.
Volgende keer weer terug naar de kleinere beestjes.

Henk

afb

afb

 

Wie kent de vlieg?
De adderwortel (Persicaria bistorta). Kun je nu bloeiend vinden langs schone sloten en watergangen. Nog steeds een bijzondere plant. Voortplanting vooral via de dikke wortelstok. Hieraan dankt hij ook zijn naam. Wordt ook wel als kwel indicator gezien. Adderwortel is  een goede drachtplant voor bijen ,omdat bloei valt tussen lente- en zomerbloeiers in.
Wie weet de naam van de vlieg?

Wietske

adderwortel

Hagedis
Deze hagedis zag ik afgelopen zondag op de Tongerense hei. Zat heerlijk te zonnen op het warme zand.

Annelies

afb

 

Vlinders rond Vierhouten
Wij wandelen elk weekend in de omgeving van Vierhouten en hebben al een bruine vuurvlinder gezien bij het Uddelermeer en een hooibeestje. Op een zandpad in het bos zagen we die vreemde larve; heeft iemand een idee?
In het Willemsbos bij Nunspeet zagen we 2 mannen Tau vlinders vliegen, dat zullen er de komende weken wel meer worden. Ook al een Vliegend hert gezien bij Mander (aan de grens bij Duitsland). Wij hebben onze monitoring route gelopen van het Vliegend hert, maar hier was nog niets te zien, wel veel meikevers. Ook veel verkeersslachtoffers, arme beestjes.
We missen de activiteiten van de werkgroep, maar genieten van alles wat we zien op de mooie, zonnige dagen.

Carolien en Peter

afb

Platbuik vrouw
Zomaar bij ons in de tuin.

Lucie

afb

Monitoring libellen
Vandaag was de eerste goede dag om met de monitoring van libellen te beginnen. Meestal vliegt er nog niet zoveel om deze tijd van het jaar. De eerste soort die je meestal ziet zijn de vuurjuffers. Ik snapte een mooi exemplaar van de ondersoort: fulvipes. Er was zelfs al een paringswiel.
Er vlogen ook al enkele platbuiken zowel mannetjes als vrouwtjes. Eén vrouwtje zag ik net uit de larvehuid kruipen. Helaas op een wat slechte plaats om een goede foto te maken. Maar ik zag ook al een vrouwtje af en toe met het achterlijf tegen wat plantresten dippen om de eitjes af te zetten. Er vloog ook een aardig verse man die maar heel even ging zitten. Platbuiken vliegen wel vanaf begin mei, maar de meeste zie je in juni.

Gerard

afb

 

Jonge adder
Je weet dat ze er zitten, op de Tongerense hei. Maar je ziet ze (bijna) nooit. Vandaag hadden we geluk: een juveniel op het warme zand.

Hetty

Jonge adder

Robertskruid
Dit is Robertskruid-Geranium robertianum. Een algemeen voorkomend onkruidje; zeker hier in onze omgeving. 
Normaal bloeit deze roze, maar kan ook in het wit voorkomen. En sinds kort groeit hij ook in onze tuin.

Lucie

afb

Hondsviooltje en Oranjetipje
Het Hondsviooltje vond ik zondag in de buurt van het schietterrein. Het stond op meerdere plekjes te bloeien. Alleen in het weekend kun je daar wandelen. Het was er heerlijk rustig. Gedurende de hele wandeling hoorde wij de Koekoek.  
De tweede foto gaat over het oranjetipje.
Wij zaten in de tuin en zagen het vrouwtje Oranjetip langdurig zitten op Look zonder look. Het vermoeden rees dat zij een eitje aan het afzetten was. Later op de dag ben ik gaan zoeken en ja hoor, een klein oranje stipje, door de loep is goed te zien dat het een eitje is.

Mariet

hondsviooltjeeitje oranjetipje

Oeverzwaluwenwand in Werven en landschapszone Veessen-Wapenveld
Henk, Gerjan, Matthijs, Frans en Bauke hebben geholpen om de oeverzwaluwwand in Werven in orde te maken voor de komst van de Oeverzwaluwen. Er is nog geen vestiging, maar er vliegen wel af en toe Oeverzwaluwen in de omgeving. De oeverzwaluwwand in de landschapszone ten noorden van de Breeweg in Wapenveld is in onderhoud bij het waterschap Vallei en Veluwe. Wij constateerden dat de aannemer de pijpen dicht had gestopt met leem. De leem was keihard geworden en de Oeverzwaluwen probeerden wel een hol te krabben, maar dat lukte niet. Na overleg met het waterschap hebben wij vorige week woensdagavond de leem verwijderd en de pijpen vol gestopt met een mengsel van zand en zavel. Op 3 mei hebben wij vastgesteld dat al een aantal holletjes waren los gekrabd en in veel pijpen krabsporen aanwezig waren. Deze week zullen we zien hoeveel Oeverzwaluwen gebruik zullen maken van de wand als nestgelegenheid. Interessant was op 3 mei 's avonds de waarneming van een Tapuit die een slaapplaats had opgezocht in één van de holletjes.

Adrie

afb

 

 

Waterviolier
Op de grens van de landschapszone Veessen-Wapenveld bevindt zich een interessante kwelsloot met waterviolier. Deze sloot vormt de begrenzing van het noordelijke gedeelte van de landschapszone en De Doornbos. Ik ken na de aanleg van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld niet veel sloten meer met waterviolier.

Adrie

Waterviolier

Veenpluis in landschapszone
Op 3 mei is weer een broedvogelkartering verricht in het zuidelijke deel van de landschapszone Veessen-Wapenveld. Vrijwel alle slootjes worden bezocht voor het zoeken naar nesten in verband met een hoge broedscore. Ten noorden van de Kerkdijk vond ik een pol Veenpluis. Gelukkig kwam ik plantenkenner Wietske van Apeldoorn tegen en zij bevestigde de waarneming van Veenpluis. Het blijkt volgens Wietske de eerste waarneming van Veenpluis in de landschapszone. Inmiddels zijn ook bevers actief in de watergangen waar zich schietwilgen aan de oevers bevinden.

Interessante waarneming vanmorgen was een adulte Slechtvalk bij een kraaiennest in één van de hoogspanningsmasten.

Adrie

afb

Middelste Waterranonkel

Gisterochtend in een steeds droger vallende sloot bij Vorchten een zee van witte bloemen.
Na thuisdeterminatie met de binoculair kom ik op de middelste waterranonkel (Ranunculus aquatilis)

Wietske

middelste waterranonkel

Slangen gezien
Vandaag gezien: 2 vrouwtjes platbuiklibelles bij Tongerense hei/ bos. En adder en gladde slang!

Henk

AdderGladde slang

 

Meerkoet(jes)
Vlak bij huis, in sloten, plassen, grachten en ander vaak stilstaand en langzaam stromend water zijn Meerkoeten te vinden. 
Ik zag een stel met kuikens, met nog rode punten van dons aan kop en keel. 
Door de teenlobben die ze hebben kunnen ze gemakkelijk zwemmen en duiken; anders dan bij de Waterhoen die geen zwemvliezen heeft en (waarschijnlijk hierdoor) wat schokkerig loopt en zwemt. Het is grappig om te zien hoe de Meerkoet met een plons onder duikt en dan als een onder water geduwde kurk weer omhoog komt. Ik heb er een opname van proberen te maken. Om te bekijken klik hier

Joke
 

afb

afb

Leuke plaatjes vanuit een mobiele schuilhut

Wist je dat ......
Je vanuit een mobiele schuilhut(lees auto) best leuke plaatjes kunt maken in de hoogwatergeul in deze gekke tijden?
Spreeuwen, paartje zomertalingen, kievit, grutto en een scholekster met schijt aan alles.

Gerjan

afb

 

afb

Zeearend en Zwarte Wouw
Afgelopen zondag was bij de Welsummerwaarden, op de grens tussen Gelderland en Overijssel een adult Zeearend aan het jagen. Deze ving een vis en wilde hier mee wegvliegen. Op dat moment kwam er een Zwarte Wouw die de prooi af wilde pakken. Dat leverde mooie acties op in de lucht. Uiteindelijk vlogen ze samen weg. Hoe het is afgelopen weet ik niet. De Zeearend wordt in ons werkgebied veel gezien langs de IJssel. De Hoenwaard bij Wapenveld en de Welsummerwaarden ten zuiden van Veessen zijn goede plekken om de 'vliegende deur' te zien. De Zwarte Wouw is op dit moment aan het doortrekken en ook vanuit de tuin soms te zien als hij overvliegt. 

Matthijs

afb

  

Platbuik
Het uitsluipen zit er op. Nu nog even drogen en het vliegen kan beginnen!

Hetty

 

afb

Mail naar de leden
Vandaag is door onze voorzitter een mail gestuurd naar aanleiding van de besluiten van de overheid m.b.t. het Coronavirus en de gevolgen voor KNNV.
De leden die hun mailadres hebben doorgegeven hebben deze in de mailbox ontvangen.
Is uw mailadres nog niet bij ons bekend? Stuur deze dan naar info@epe-heerde.knnv.nl en u ontvangt de toekomstige berichten in uw mailbox.
Hier de tekst van het bericht van de voorzitter.

Bezoek
Gisteren, 21 april, bracht dit sperwer vrouwtje ons een bezoek. En dat in een relatief klein achtertuintje in Vaassen!
De foto is gemaakt door Menno.

Lucie

Sperwer

Voorjaarshelmkruid
Voor onze deur en verderop aan de Norelholtweg staat Voorjaarshelmkruid. Hier meer over deze plant.

Yvonne

Voorjaatshelmkruid

In de badkamer
Wietske vond in de badkamer een dode wesp die volgens haar een Duitse wesp is.
Even later bevestigt Henk deze vondst. de Duitse wesp oftewel Vespula germanica. De dode wesp ligt er een beetje gekromd bij maar de relatief grote stip op de kop wijst wel op Duitse wesp. Ik heb nog een foto bijgevoegd van een gezond exemplaar en de bedoelde stip omcirkeld. (met daarbuiten nog 2 kleine stipjes)

Duitse wesp

Voorjaarszegge en Vroege zegge
Twee zeldzame zegge-soorten die nú bloeien. Dan wil je ze ook nú zien. Voorjaarszegge staat o.a. op de begraafplaats van Gorssel (weet ik van Wietske), terwijl de locatie van Vroege zegge te vinden is op waarneming.nl in Zutphen. Dus ... op pad. Een beetje zoeken en ja hoor, gevonden!
Ondertussen vind je vanzelf andere leuke soorten, zoals Heggenrank, Ronde ooievaarsbek, Kruisdistel, Veldsla e.a.
Met deze foto's laat ik jullie graag meegenieten.

Hetty

afb

 

 

afb

 

Grote bonte specht in de tuin
De laatste tijd laat zich met enige regelmaat een Grote bonte specht zien in de tuin, die ik vandaag eindelijk op de foto kon vastleggen.

Joke

afb

Wezel
Ik was met mijn kleinzoon aan het rondsnuffelen op (industrie)terrein Apeldoorn-noord en tot onze verrassing zagen we een Wezel, die niet zoals eerdere keren er pijlsnel vandoor ging, maar rustig bleef zitten.
Ook nog een Holenduif die geen haast had.

Henk

afb

Knolboterbloem
Bij de Nijensteen in het retentie deel langs de Terwoldse wetering is weer het nodige te vinden, zeker 5 verschillende soorten bloeiende zegge. Nog een uitdaging om ze op naam te brengen.
Makkelijker is de knolboterbloem. Te herkennen aan de teruggeslagen kelkbladeren en de knolvormige verdikte stengelvoet.

Wietske

afb

Groentje
Deze foto van het groentje heb ik in het Vaassense gedeelte van de Kroondomeinen gemaakt. Het is een vrij schaarse standvlinder en is thans niet bedreigd.
Hij vliegt vnl. in het oosten van het land. De vliegtijd is hoofdzakelijk van half april tot begin juli.

Lucie

afb

 

Een wandeling bij Gortel
Elke ochtend een wandeling bij Gortel. De afgelopen 10 dagen: tientallen Groentjes en spinnendoders gezien (bij Gortel moeten er dan wel honderden zitten). Ook vorige week de eerste distelvlinder. De Franse veldwesp ook bij mij in de tuin. Verder ook heel veel Roodborsttapuiten, Grauwe gors, 2 paartjes Geelgors en enkele jubelende Leeuweriken.

afb

 

En verder:  wegwespje (?), metselbeitje, libelle en meikever

Henk

afb

Steun de vleermuizen in de COVID-19 crisis

Gert stuurde ons deze oproep van de zoogdiervereniging en vleermuizenwerkgroep Nederland. Daarin ook een link naar antwoorden op veelgestelde vragen.
De oproep is hier te lezen (klik).

zoogdierenvereniging

Nijlgans in Emst

Nijlgans met jonkies. Foto in de Wildhulst in Emst

Lucie

Omgewaaide boom onthult het verleden

Zondagochtend 29 maart wierp een rukwind (van zo’n 80 km/u, het woei tussen 9 en 10 uur volgens het KNMI gemiddeld ruim 40 km/u uit het noorden) een 35 meter hoge reuzenzilverden (Abies grandis) tegen de vlakte in ons “Woesterbos”, gelegen tussen Wisselse Veen en Woesterberg. Jammer, maar hij kwam gelukkig midden in ons bos terecht zonder mens of dier te raken. Het gekantelde wortelstelsel heeft een gat gegraven van anderhalve meter diep en ontbloot nu een interessant profiel (zie foto).
Bovenin (I) is een ongeveer 40 cm dikke “veldpodzol” als asgrijze uitspoelingslaag met daaronder donkerkleurige inspoeling van ijzer en aluminium te zien. Deze bodemlagen hebben zich gevormd in “dekzand” uit de laatste ijstijd (Weichselien). Gedurende de koudste perioden (de laatste “stadialen” waren slechts 12 en 18 duizend jaar geleden) had de wind vrij spel en werd hier met westenwind zand vanuit de westflank van de Veluwe afgezet, terwijl het drooggevallen Noordzeebekken de bron was voor de Zuid-Limburgse löss. Met de loep zijn goed de sterke sortering van zeer fijne korrels en de afgerondheid van deze korrels als gevolg van windtransport waarneembaar. Het wortelstelsel van de omgewaaide boom biedt weinig houvast, omdat zij vooral oppervlakkig in het dekzand is uitgegroeid boven een voor wortels lastig doordringbare laag.

In het midden (II) is een laag van ongeveer 20 cm aanwezig bestaande uit grind, hoekige steentjes (o.a. melkkwarts, lydiet, radiolariet) en windkanters (zandsteen). De mineralen wijzen op zuidelijke oorsprong: het materiaal is ooit aangevoerd door de Rijn. De grindlaag zelf zal zijn ontstaan 150 duizend jaar geleden aan het eind van de voorlaatste ijstijd (Saalien), toen snelstromend smetwater van een gletsjer hier alleen de grove fractie van geërodeerde Rijnafzettingen deponeerde. Het door kwelwater relatief natte Wisselse Veen is geomorfologisch gezien een “droog dal”, dat indertijd deel uitmaakte van een afwateringstelsel waarmee smeltwater overvloedig vanaf de 100 meter hoge stuwwal oostelijk richting het 125 meter diepe Rijndal (thans IJsseldal) stroomde. Smeltwaterafzettingen zijn aan de zuidkant van het Wisselse Veen ook nog als van west naar oost langgerekte welvingen van het oppervlak zichtbaar. Ten zuiden hiervan stortte nog meer puin neer in een smeltwatermeer en zo ontstond de thans relatief droge Woesterberg.


Onderin (III) bevindt zich het gelige, grovere zand van de Rijn. Met de loep is duidelijk de ongesorteerdheid (veel verschillende afmetingen) en hoekigheid van korrels zichtbaar, zoals kenmerkend voor rivierafzettingen. Door de druk van het gletsjerijs vanuit het toenmalige Rijndal zijn deze zandafzettingen westwaarts als stuwwal scheefgesteld. De stuwing is te zien aan zowel het reliëf van de Veluwe als de noord-zuidrichting van eveneens opgestuwde “kleischotten” in de ondergrond.

Freddy

Vuurwants

Er zijn veel vuurwantsen op dit moment. Hier een in de tuin.

Lucie

Vuurwants

Veel te zien
Met de laatste mooie dagen valt er weer veel te beleven in de natuur. Inderdaad voor mij ook de eerste Oranjetipjes en wel bij de Motketel in Vaassen. In de Geelmolense beek Parende Beekprikken en baltsende Kauwtjes in de wegbermen,  enz. enz.  Maar ik heb nog geen libellen of juffers gezien, wel kikkerdril in de vijver, Bruine of Groene, ik weet het nog niet. Verder nog een foto van een broedende kievit op een braakliggend (industrie)terrein in Apeldoorn-noord.
De wesp op de foto is volgens mij Polistes dominulus, Franse veldwesp

Henk

compilatie

 

Uit eigen tuin
De Gele anemoon voelt zich thuis in mijn tuin. Staat op 2 plekjes te bloeien. 
Vingerhelmbloem steekt overal de kop op. Vooral in het grindpad.

Mariet

afb

Voorjaarsganzerik
In de berm van de Elburgerweg Heerde staat de Voorjaarsganzerik weer volop te bloeien.

Mariet

afb

 

Meikever in de kelder
Waarnemingen: al een week lang tientallen groentjes en wegwespjes (zwart met roodgestreept achterlijf) op de Gortelse hei. En vandaag in de kelder deze meikever.
Het wespje bij Wietske vliegt bij mij ook rond.

Henk

afb

Snelle hommel
Geprobeerd om een hommel in de tuin op de film te volgen maar met deze temperatuur is hij wel erg snel.
Klik op de hommel voor het filmpje.

 

Eerste oranjetipjes
Vandaag zag ik het eerste oranjetipje in mijn tuin.
Eerder deze week vlogen er volop citroentjes en een enkele boomblauwtje.
De metselbijen hebben weer belangstelling voor de bamboestokjes in het insectenhotel.
Dat heb ik gedeeltelijk gesloten ivm een roodborstje dat er in zit te broeden.
Geef je waarnemingen aan mij door dan verzamel ik ze en kijk in het najaar als daar een presentatie van te maken is.

Gerard

Ik heb vandaag ook voor het eerst oranjetipjes gezien. Twee in de wei in het Zwolsebos en een in de buurt van de Wapenvelderkerkweg.
Citroenvlinder zie ik ook al regelmatig. Zaterdag het eerste klein koolwitje in de tuin en vorige week zondag een gehakkelde aurelia in het Zwolsebos. Vandaag een tijdje bij een poel zitten kijken, maar nog geen libellen of juffers gezien.

Wietske

OranjetipjeOranjetipje (foto Vlinderstichting) en CitroenvlinderCitroenvlinder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lente thuis 
Het blijft genieten !

Max

afb

 

Het fladdert aan alle kanten. Vele pracht Citroen vlinders, Dagpauwogen, koolwitjes een paar Libellen bij de poel.
En nu al een paar dagen een boomblauwtje (denk ik )bij de paardenkastanje en de Laurier (bij de bloesem zoemt het van de bijen. Ook zijn er bij ons al wel 4 week geleden veel vuurwantsen.
Ook al dagen deze wespachtige, weten jullie welke dit is ?

 

Max

Herwin: het zijn Franse Veldwespen (https://waarneming.nl/species/1821/) die je op de foto hebt gezet.

Goudveil en dotterbloemen
Wat mooi, de Goudveil; vorig jaar in Limburg "geplukt". Voelt zich al redelijk thuis aan de rand van de vijver. 
En de dotterbloem in je eigen vijver. Wat mooi toch.

Yvonne

afb

Nijensteen in de vorst
4 april al op tijd op pad. Op de Nijensteen staat de beregening nog aan om nachtvorstschade aan de bloesem te voorkomen. Op het gras voor villa Bakhuis staan de kievitsbloemen in bloei. Ook bloeit daar daslook en bosanemoon in het oude bos.

Wietske

Nijensteen

Akkerviooltjes
Gisteren trof ik tijdens een wandeling een veld aan met heel veel akkerviooltjes.

Wim

afb

 

Holpijp
In diverse beken zag ik Holpijp groeien.

Lucie

Lege natuur
Vanmorgen in de vroegte even een frisse neus gehaald solo op de fiets. Nauwelijks mensen en een leeg fietspad op de Koekenbergweg. De infiltratievijver van Vitens staat vol met water en een waarschuwingsbord bij het hertenkamp. Maar wel veel vogelgeluiden. 

Herman

vijver

fietspadhertenkamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koeien buiten
Deze koeien mochten vandaag (31/03) een lekkere frisse neus halen !

Lucie

afb

 

Roest op speenkruid
Speenkruid dat een rare vergroeiing heeft. Ik dacht aan een soort roest (je ziet duidelijk de aecia sporen zitten) en vond hierover een artikel van Menno in Nature Today 

Wietske

afb

afb

afb

afb

 

Bloeiende gewone veldbies
Op zoek naar kikkerdril liep ik langs de rand van onze poel en zag  iets grijs harigs tussen het gras. Het bleek de bloeiende gewone veldbies. Volgens de OF 5:41 het vroegst bloeiende schijngras van onze streken. Het grijze uiterlijk komt door de lange, witte, haar gekronkelde   wolharen langs de bladrand.

Uit mijn jeugd herinner ik me dat we in het voorjaar op zoek gingen naar “roggebroodjes”.
Overigens de kikkerdril ook nog gevonden.

Wietske

Gewone veldbiesBloeiende gewone veldbies

Wandeling vanaf de Nijensteen
Op zaterdagmorgen heb ik vanaf het krieken een wandeling gemaakt vanaf de Nijensteen tot en met het gemaal Doornbos in Werven. Een tippel van circa 10 km langs de Groote wetering met alle doorsteekjes  die je moet maken, omdat er veel sloten tot aan de wetering lopen. Het is zeker de moeite waard om deze wandeling te maken; voorjaars vogels komen binnen en er zijn veel ruigten waar over enkele weken vlinders aanwezig zijn.

Gistermorgen heb ik de vogels in de landschapszone geïnventariseerd. In totaal werden 55 vogelsoorten waargenomen (klik hier voor het overzicht). Interessante waarnemingen: op drie locaties baltsende Kleine plevieren, een vissende IJsvogel, meerdere Groene spechten in de randgebieden, op vijf locaties een paartje Roodborsttapuiten en ook vier roepende Waterhoentjes. Daarnaast veel Kuifeenden, Krakeenden en Wilde eenden (vnl mannetjes). Een dode vos bij een holle boom en erg veel hazen die we ook tijdens de vogelinventarisaties in de landschapszone intekenen.

Adrie

Op de Eierstreekweg in Vaassen groeit het Japans Hoefblad

Een exoot.
Lucie

Uit de tuin van Mariet

Twee mooie planten die er staan. De Gulden Steutelbloem en de Slanke Sleutelbloem

slanke sleutelbloem

 

 Gulden Sleutelbloem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                             Slanke Sleutelbloem

 

Tuintellingen doen kan nog wel
Koester deze dagen je eigen tuin en het blijft mogelijk om daar het hele jaar tuintellingen te doen, staat in dit bericht van Nature Today

Waarneming.nl
Ondanks de beperkingen in de natuurgebieden worden er toch leuke waarnemingen gedaan.
Hier ziet u ze voor de gemeente Epe en de gemeente Heerde.

Voorjaarshelmkruid
Vorig jaar heb ik van Mariet een paar plantjes van het voorjaarshelmkruid gekregen. Bij Mariet hebben ze zich goed verspreid in het grint. Dus ik heb ze ook in het grint gepoot. En ziedaar, hoewel klein, maar ze staan in bloei.
Als je de oecologische flora hebt, leuk om erover te lezen. Nr. 3 Blz 203.
Als plantenwerkgroep hebben we hem een keer gevonden in Epe, ik dacht in de Vegtelarij. In ieder geval in de buurt van sportaccommodatie.

Wietske

voorjaarshelmkruidvoorjaarshelmkruid

 

 

Deel deze pagina