vrijdag 29 september 2017

Dank aan Natuurmonumenten, die recent een stuk Hulshorsterzand weer van begroeiing heeft ontdaan.  Daardoor kan het zand blijven stuiven, worden verse  lagen stuifzand afgezet en komt in de lage, uitgestoven delen een scala aan zwerfstenen bloot te liggen.Daar hebben we donderdagmiddag 28 september  mooi van geprofiteerd.

De excursie van de geologiewerkgroep naar een noordelijk deel van het Hulshorsterzand begon met een uitleg door Bauke over het ontstaan van de stuifzanden.  Als een braaf klasje bekeken en beluisterden we vanaf een bankje geïnteresseerd  hoe Bauke in het zand illustratief met een stokje de Veluwse stuwwallen uittekende.   

Grote gneisGrote gneis in Hulshorsterzand

Behalve in handzame formaten, van knikker- tot vuistgrootte, liggen er in het gebied ook een paar heel grote zwerfstenen.  Die hebben we eerst bekeken, voor we over de weidse zandvlakte uitzwermden om  naar stenen te zoeken.  Keien uit zuidelijke streken (Duitsland, Frankrijk, België) en uit noordelijke gebieden (Scandinavië) liggen er naast elkaar; de ene  aangevoerd door grote rivier vanuit het zuiden en later opgestuwd, de andere in het landijs meegekomen vanuit het noorden.  Dat maakt het er zo interessant.  Wij, beginnelingen, waren blij met vondsten als bruine Oostzeeporfier, rapakivi, dioriet, apliet, maaskeitje, stengelkwarts.  Bauke vond een paar bijzondere exemplaren, waaronder  een essexiet,  afkomstig uit het relatief kleine Oslogebied en uitzonderlijk  genoeg om mee naar huis te nemen.

Keken we dan alleen maar naar stenen? Nee, natuurlijk niet. Nog voor we op pad gingen bewonderden we de bewegingen van de paardenbijter, een grote libel.  Aan diepe sporen in het rulle zand zagen we hoe edelherten de zandvlakte waren overgestoken. En we bewonderden paddenstoelen waaronder (waarschijnlijk) de niet alledaagse vermiljoenzwam, op een dood berkenstammetje. Zou de paddenstoelenwerkgroep, die diezelfde middag op pad was, ook zo’n mooie vondst hebben gedaan?

VermiljoenzwamVermiljoenzwam

 

Deel deze pagina