donderdag 14 december 2017

De  geologiewerkgroep van KNNV Epe-Heerde kwam donderdag 14 december bijeen op locatie: Villa Jacoba in Heerde, de thuisbasis van de Heerder Historische Vereniging (HHV). We wilden er de collectie van Wouter Tol bekijken, en in het bijzonder de zwerfstenen die hij op de noordelijke Veluwe verzamelde. Zijn collectie ligt uitgestald in vitrines in de serre van de villa: behalve zwerfstenen ook fossielen en mineralen en een aantal archeologische vondsten. De moeite waard om eens te gaan bekijken.

De vrijwilligers van de HHV ontvingen ons buitengewoon gastvrij. We mochten uit alle vitrines, laden en kastjes een selectie van stenen halen, die we wat nauwkeuriger wilden bekijken, kregen op de eerste verdieping een kamer tot onze beschikking waar we rustig konden zitten en praten, en er werden een paar kannen koffie voor ons neergezet. Op boerenstoelen rondom een tafel met pluche kleed beluisterden we het verhaal van Bauke over de herkomst van de stenen, meegevoerd met het landijs in het Saalien, de een-na-laatste ijstijd.

We konden enkele geïnteresseerde gasten verwelkomen: een echtpaar uit Heerde (wel  KNNV-lid , maar niet van onze werkgroep) en een Leidse geoloog die in het bijzonder is geïnteresseerd in klappersteen en daardoor in onze klappersteenvondsten. Intrigerend is zijn kijk op de wijze waarop klappersteenaders in de bodem zijn komen te liggen. Hij zet twijfels bij de theorie dat de aders oorspronkelijk horizontaal gevormde lagen zijn, die door het landijs scheef (of verticaal) zijn gezet bij het opstuwen van de stuwwal. Het zou wel eens zo kunnen zijn, meent hij, dat de aders lokaal, ter plekke, zijn gevormd en van bovenaf verticaal in de bodem zijn gevormd. Dat kan nog een mooie discussie worden; wordt ongetwijfeld vervolgd.

Villa Jacoba