dinsdag 20 juni 2017

Een geslaagde 1000-soortendag leverde voor KNNV Epe-Heerde in het onderzoekgebied Schaveren een ‘oogst’ van bijna vierhonderd soorten op.  De jacht op vleermuizen en nachtvlinders had vrijdagavond 5 mei te kampen met koude en daardoor minder geschikte omstandigheden om veel waarnemingen te doen. De beide groepen vogelaars die zaterdagmorgen 6 mei  om zes uur op pad gingen, troffen ook nog fris weer; vogels stoorden zich daar niet aan lieten zich ruimschoots zien en horen.

De paddenstoelenwerkgroep vond zaterdagmorgen rondom het ven ’t Rengel overwegend zwammen op hout. De werkgroep geologie&landschap onderzocht op de Woesterberg op een aantal plaatsen de bodem.  

Vooral voor de insectenwerkgroep was ’s middags het zonnige, warme weer ideaal.  Dat gold ook voor  de plantenwerkgroep, die meer dan tweehonderd soorten kon aandragen voor de totaalscore. Zaterdag was die score 358, maar nog niet alle waarnemingen stonden op de lijsten en er moeten nog enkele paddenstoelen en diverse planten worden gedetermineerd voor de juiste naamgeving.

Dankzij Hetty Verstraate  konden we gebruik maken van een uitgelezen locatie om het gebied in te trekken en na al het onderzoek gezellig na te praten.

Inmiddels is in ons blad Natuurklanken het verslag van deze dag verschenen. De lijst van de werkgroep planten is zo lang dat deze niet in het blad past, maar hier kunt u hem zien. Samen met de gegevens van 1985 en 2016, toen ook in het gebied is geinventariseerd.

Deel deze pagina