dinsdag 3 oktober 2017

Onder leiding van Wim Oosterloo stapte de wandelgroep van onze afdeling dinsdag 3 oktober door  Wiesel, het westelijke deel van Wenum-Wiesel.  Het is een oud cultuurlandschap, waar weiden en akkers worden omzoomd door mooie houtopstanden, en doorsneden door de (zijtakken van de) Wenumse Beek die ooit vijf watermolens draaiende hield.

Op stap
Onderweg trok vooral de rijke variatie aan paddenstoelen de aandacht van de wandelaars.  To en Lucie konden er de naam bij geven en vertelden eventuele bijzonderheden over de zwam. We staken via stapstenen een aloude voorde in de beek over; we stonden even stil bij enkele sprengenkoppen; we zagen een stukje van de zandhegge, die het landbouwgebied ooit beschermde tegen instuivend zand.

WieselBankje
En: een van ons wilde weten waar de naam Greutelseweg eigenlijk vandaan kwam.   Wim wist dat een deel van Wiesel  vroeger ’t Greutel  heette.  Maar:  wat betekende de naam Greutel dan.  Tja….
Thuis gaf het boek ‘Veldnamen en oude boerderijnamen in Apeldoorn’  van (Heerdenaar) dr. Dirk Otten uitkomst:  Greutel komt van gruit, een soort gerst.

OnderwegGroene knolamaniet
Zin om ook (eens) mee te gaan? Meld je aan bij wimoosterloo@kpnmail.nl, en je krijgt kort voor de eerste dinsdag van de maand een mail met de gegevens waar we die maand starten.

Deel deze pagina