Datum: 
zaterdag 16 maart 2019 10:00
Type activiteit: 
Excursie

De Kromme Rade vormde tot 2002 een deel van de grens tussen Noord-Holland en Utrecht. Tegenwoordig valt het gebied binnen de gemeente Wijdemeren in Noord-Holland. Aan de Kortenhoefse kant ligt “Het Hol”, een laagveengebied met sloten en kleinere plassen. Aan de Oud-Loosdrechtse zijde is het veen zover afgegraven dat er een grote plas, “De Vuntus”, is ontstaan. Het gebied is overwegend eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Langs het oude grenspad zien we bomen, moeras- en waterplanten, al zal het merendeel nog niet bloeien. Moeras-, weide- en watervogels zijn er ook te zien. Met enig geluk treffen we een ree of een rode Amerikaanse rivierkreeft. Trekvogels en libellen, vlinders of andere insecten maken dit gebied later in het jaar ook aantrekkelijk. De invloed van het gebruik en het beheer van het land komt duidelijk tot uiting in de plaatselijke variatie in flora en fauna.


Graag opgeven voor 13 maart bij hans-vgenderen@kpnmail.nl of 06-20727674 (maximaal ca. 20 deelnemers). Laarzen, regenkleding, een fototoestel, een kijker, een loep en veldgidsen kunnen van pas komen.


Vertrek: zaterdag 16 maart 2019 te 10:00 uur vanaf het kruispunt van het Moleneind / de Horndijk in Kortenhoef / Oud-Loosdrecht met de Dirck A. Lambertskade en de Kromme Rade. (Let op de parkeerverboden.) We zijn, naar verwachting, omstreeks 12:30 uur terug.

 

Georganiseerd door: 
Contactpersoon: 
Hans van Genderen
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina