woensdag 19 juni 2019

Basiscursus paddenstoelen

Elke herfst weer zie je ze in het bos staan: paddenstoelen. Elke herfst weer denk je: daar moet ik meer van weten. Maar het is er nog niet van gekomen. Dit is je kans.
Paddenstoelen zijn er in vele vormen en maten. Er zijn in Nederland ruim 5000 soorten paddenstoelen. Je vindt ze bijna overal, van de kurkdroge zeereep tot kletsnatte sphagnumvenen, van heide tot bossen, op de grond, op mest en op hout. Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in de natuur als afbreker of als symbiont. Als je meer weet van paddenstoelen en deze beter kunt herkennen loop je met nog meer enthousiasme door het herfstbos. Deze cursus helpt je op weg om je kennis te vergroten.
Tijdens de cursus zullen niet alle soorten aan bod komen. We concentreren ons op de plaatjeszwammen en boleten. De cursus is gericht op het in het veld leren herkennen van de belangrijkste geslachten van plaatjeswammen en boleten. We kijken daarbij naar kenmerken die in het veld, eventueel met behulp van een loep, te zien zijn.

De cursus loopt van 1-12 oktober en bestaat uit twee avonden en een excursie waarop het geleerde in de praktijk gebracht kan worden. Het accent ligt op het zelf op naam brengen van paddenstoelen. De cursus staat onder leiding van Alfons Vaessen en Leo van der Brugge. Meer info over het programma staat onder "Cursussen"

Inschrijfgeld € 50,00 voor leden; niet-leden betalen € 60,00. Inschrijven voor 15 september door het bedrag over te maken op rekening NL20 TRIO 0198 4666 25 t.n.v. penningmeester KNNV-afd. Haarlem te Santpoort, onder vermelding van Paddenstoelencursus. Het inschrijfgeld is inclusief het te gebruiken boek "Basisgids paddenstoelen" van de KNNV Uitgeverij.