maandag 13 november 2017

Iets voor u?

Elk jaar bezoeken zo’n duizend basisschool-leerlingen vier maal Thijsse’s Hof in Bloemendaal om kennis te maken met de natuur in al haar verscheidenheid. Elk jaargetijde maken deze geluksvogels, leerlingen van groep 6, een rondwandeling langs opmerkelijke, eigenaardige en mooie natuurverschijnselen - van de ‘helicopterzaadjes’ van de Spaanse Aak tot en met de dampende composthoop, en van de knoppen aan de kale takken tot en met de bijenkast.

Tijdens het winterbezoek staan de vogels centraal: vogels op de voederplaats worden geobserveerd en veren en snavels worden gedetermineerd, alles in het goed geoutilleerde klaslokaal. In de andere seizoenen zijn de kinderen buiten. Zo’n bezoekje duurt een uur; zowel in de ochtend als ‘s middags komen er twee klassen na elkaar op bezoek. De leerlingen worden begeleid door hun juf of meester plus volop ouders: de groepjes waarin ze aan de slag gaan, zijn hooguit vijf à zes man groot.

Voor een ordelijk verloop van zo’n bezoek zijn er twee of drie vrijwilligers aanwezig. Ze wijzen letterlijk en figuurlijk de weg en geven graag uitleg en achtergrondinformatie. Een goed verloop van zo’n bezoekje - en het educatief rendement! - is in grote mate afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende vrijwilligers die bovendien liefst over enige parate kennis van de levende natuur beschikken. En die zijn schaars. Althans, Thijsse’s Hof zou er best een paar extra kunnen gebruiken.

Als lid van de KNNV beschikt u ongetwijfeld over zowel kennis van, als enthousiasme voor de natuur. Wilt u ons helpen?

Het gaat om twee of drie dagdelen per seizoen, geen gekkenwerk dus, en of u één seizoen meedoet of vaker, dat is aan u.

Is het niet reuze belangrijk de jonge ‘digitale generatie’ kennis te laten maken met alles wat groeit en bloeit en altijd weer boeit?

U kunt zich aanmelden op de website van Thijsse’s Hof: http://www.thijsseshof.nl/ (zie onder: Contact).

U kunt ook bellen met Jan en Adri Leemreize: 023 5266075. En op doordeweekse dagen, van dinsdag t/m vrijdag, kunt u binnenlopen aan de Molllaan 4 in Bloemendaal, waar onze beheerder/hovenier, Johan Görtemöller, uw vragen graag zal beantwoorden.

 

Namens Thijsse’s Hof, Rob van Dam.

Deel deze pagina