Datum: 
zondag 15 september 2019 09:00 tot 12:00
Type activiteit: 
Excursie

Het landgoed Smalenbroek, 87 ha ligt ten zuiden van Enschede ingeklemd tussen de Knalhuttenweg, de Smalenbroeksweg, de Buurserstraat en de woonwijk Stroinkslanden.
Het Smalenbroek, gelegen op de zuidflank van de stuwwal Oldenzaal-Enschede, bestond al in 1346 als landgoed van Gerhardus van de Heuven.
De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De textielfamilie Ter Kuile verkreeg het landgoed in haar bezit en liet er op het einde van de 19e eeuw een park met vijver en lanen door de landschapsarchitect Wattez aanleggen. De grote mammoetboom op het landgoed is in deze periode geplant.
De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.
Het landgoed is vrij toegankelijk en is sinds 1979 in het bezit van het Landschap Overijssel, dat het beheer over het terrein voert. De villa en de boerderij zijn nog steeds in particulier bezit.

Het landgoed Smalenbroek is kleinschalig van karakter. Open ruimten worden afgewisseld door bossen en houtwallen. Hier en daar is het landschap gestoffeerd met een solitaire boom of een groepje bomen. Opvallend is de hoge bolle es waar rogge op wordt verbouwd. Deze vorm wordt in hoofdzaak veroorzaakt door een dekzandrug.
Aan de zuidzijde van Smalenbroek loopt de Bruninksbeek en aan de noordzijde de Broekheurnerbeek. Vanuit Smalenbroek vindt via allerlei kleinere beekjes, waterafvoer plaats naar beide beken. Een gebied dat niet alleen interessant is voor plantenliefhebbers maar ook voor vogelaars.

Verzamelpunt voor mensen die rechtstreeks naar het excursiegebied gaan: de parkeerplaats aan de weg tegenover Buursestraat 372, Enschede.
We vertrekken hier om plm. 09.30 uur. (Dit is op eigen risico bij het evt. niet doorgaan van de excursie. Bel evt. daags van te voren).

Smalenbroek

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Parkeerplaats kruising Boerhavelaan/Prof. Eykmanplatsoen (richting Borsthuis) te Hengelo
Kosten: 
Meerijdkosten
Contactpersoon: 
Harry de Jong (06-55324290)
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina